KRAFT

Frykter LED skader barn

SER LYSET: Barn bør ikke utsettes for kraftig LED-lys, mener det franske byrået Anses. Det kraftige lyset kan irritere netthinnen.
SER LYSET: Barn bør ikke utsettes for kraftig LED-lys, mener det franske byrået Anses. Det kraftige lyset kan irritere netthinnen. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Kjetil Malkenes Hovland
26. jan. 2011 - 13:13

Barns øyne er ikke ferdig utviklet og kan bli skadet av LED-lys, mener det franske byrået for mat, miljø og yrkessikkerhet, Anses.

Det er det danske fagbladet Elektrikeren som skriver dette.

De siste årene har LED-lys bredt om seg, men både barn, folk som er ekstra lysfølsomme og fagfolk som elektrikere kan være utsatt for enkelte typer LED-lys.

Stresser netthinnen

Byrået mener at de kraftigste LED-pærene ikke bør tillates, bare LED-lys med samme lysstyrke som tradisjonelle lyskilder.

«Det blå lyset som trengs for å skape hvitt LED-lys stresser netthinnen. Barn er spesielt følsomme for denne risikoen, siden de krystallinske linsene deres fremdeles er i utvikling og ikke kan filtrere lyset effektivt,» skriver Anses i sin rapport.

LED-lys kan gi opptil 1000 ganger mer intenst lys enn vanlige lyspærer, og derfor risikerer man å bli blendet, ifølge rapporten.

Les hele rapporten her

Endrer pigmentene

«Ved innendørs belysning er det generell enighet om at lysstyrke over 10.000 candela per kvadratmeter gir visuelt ubehag uansett hvilken posisjon lyskilden har i synsfeltet. Fordi strålingsoverflaten i LED-pærer er svært konsentrert, kan lysstyrken i hver kilde være 1000 ganger sterkere enn nivået hvor det blir ubehagelig,» skriver Anses.

Byrået anbefaler derfor at LED-lys med en kraftig blå komponent bør unngås på steder der barn oppholder seg.

Avviser problemstillingen

Men lyspæreprodusenten Philips avviser at dette er et stort problem.

– Det blir generert en liten mengde blått lys som i en hvilken som helst annen lyskilde. Men det utgjør en meget liten del av den strålingen som kommer fra naturlig dagslys, og det er ikke mer enn fra andre lyskilder som glødelamper, halogenlys, energisparepærer og lysstoffrør, sier nordisk leder for Philips Lighting Morten Felding ifølge Danmarks Radio.

Produsentene kan hindre skadelig lys ved å gjøre lyset fra LED-pærene mer diffust, men det trengs mer forskning, oppsummerer LEDs Magazine.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.