KRAFT

Frykter kraftproblemer i Øst-Norge

Truls Tunmo
8. okt. 2007 - 07:00
Vis mer

Befolkningen øker i det sentrale østlandsområdet, og energiforbruket øker tilsvarende.

– Folk kjøler ned og varmer opp. Behovet for strøm til denne type forbruk blir ikke mindre med årene, kravet til bekvemmelighet blir ikke mindre blant folk. Det betyr at det må være mer tilgang på energi i dette området i årene framover, sier Kjell Skjeggerud.



Jevnt forbruk

Norcem i Brevik har et jevnt kraftforbruk fordelt over alle årets timer. Fabrikken går konstant.

– Dersom det blir en situasjon hvor vi blir nødt til å redusere energiforbruket, må vi redusere på produksjonen. En åttetimers stopp betyr i praksis at det blir en produksjonsstopp i tre dager, og den tapte produksjonen må vi da importere fra et annet sted, sier Skjeggerud.

Norcem har et mål om å øke produksjonen av sement, og fabrikkdirektøren ser i alle fall ikke for seg en reduksjon.

– Vi har en målsetting om minimum å produsere sement på samme nivå som i dag, og dermed er driftstid avgjørende for lønnsomheten vår. Ved driftsstans taper vi en million kroner om dagen, og jeg frykter at dette kan skje fordi Øst-Norge blir rammet av kraftproblemer på samme måte som Midt-Norge.



Nye pålegg – mer energi

Pålegg om innføring av nye miljøtiltak for å redusere CO 2-utslippene, betyr store investeringer.

– Da må vi investere i nytt utstyr som også er energikrevende. Vi må ikke bare ha energi til selve produksjonen, vi må også ha ekstra energi til å kunne gjennomføre disse miljøtiltakene, sier Skjeggerud.



Ny industri

I 2012 skal etter planen det nye gassrøret komme til Herøya, og Skjeggerud er overbevist om at energibehovet i Grenlandsområdet vil øke.

– Dette området kommer til å bli attraktivt med tanke på å etablere nye typer industri, og det kommer til å bli et økt strømforbruk her.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.