DATATELE

Frykter kannibalisering

BEKREFTER: Fredrik Syvertsen i IKT Norge mener at konkurransen har blitt så hard i IT-bransjen at alle smører litt tykt på når de er i anbudsprosess for å få oppdrag.
BEKREFTER: Fredrik Syvertsen i IKT Norge mener at konkurransen har blitt så hard i IT-bransjen at alle smører litt tykt på når de er i anbudsprosess for å få oppdrag. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
5. sep. 2007 - 07:00

– Jeg har ingen konkrete opplysninger om at norske IT-bedrifter skal ha løyet for å få oppdrag, men jeg tror konkurransen har blitt så hard at alle smører litt tykt på når de er i en anbudsprosess for å få oppdrag. De gjør seg med andre ord mer lekre overfor oppdragsgiverne, og vi ser ikke dette som noe stort problem, sier Fredrik Syvertsen, direktør for næringsutvikling i IKT Norge.Negativ spiral

Syvertsen mener at de største IT-bedriftene har store deler av kompetansen og personellet innomhus når de legger inn anbud, men problemet kan ofte være at de ikke har personell og spesialister tilgjengelig i den aktuelle perioden når oppdraget skal utføres.

– Dette ser vi stadig oftere i norske IT-bedrifter ettersom oppdragene nå står i kø. Vi er likevel mer engstelig for at IT-bedriftene i forbindelse med anbudsprosesser og ansettelse av flere fagfolk, er i ferd med å bedrive kannibalisme ved å hente folk fra hverandres selskaper. Lønningene til en del IT-spesialister har eksempelvis gått opp i den siste tiden. Vi er redd for en negativ spiral der høyere lønninger igjen vil føre til høyere priser. Det er ikke sikkert IT-bransjen er tjent med det, sier Syvertsen.Kupper hele fagmiljøer

Bransjeorganisasjonen frykter at hodejakten skal utvikle seg på samme måte som i årene 1999 til 2001. Altså i tiden før bransjen kollektivt trynet inn i den berømmelige dotcom-bølgen som førte til nedleggelse av selskaper og mange oppsigelser.

Syvertsen sier at de ser at konkurransen mellom IT-bedriftene er blitt så hard at det ikke lenger er nok å headhunte enkeltpersoner, en del bedrifter kaprer faktisk hele avdelinger og fagmiljøer hos konkurrerende selskaper.Ser starten på nedgang i IT-bransjen

– Det er foruroligende at vi nå ser konturene av det som kan være en nedgang i IT-bransjens vekst. Det har vært en vekst i totalmarkedet på sju-åtte prosent de siste årene. Vi har nå en rapport som viser at dette vil flate ut, og vil havne på mellom to og tre prosents vekst. Med tanke på dette er det risikofylt å bedrive kannibalisering mellom IT-bedriftene for å få tak i både fagfolk og større oppdrag. Selv om det er veldig gode tider for øyeblikket, tror jeg IT-bransjen må være forberedt på at det kan bli færre oppdrag om en tid, sier Fredrik Syvertsen i IKT Norge.

Skremmende mangel på IT-kompetanse

Selv om bransjen i to år har visst om mangelen på IT-kompetanse, så har de ikke klart gjøre noe spesielt med det. Gapet mellom etterspørsel og tilgang på IT-teknikere vokser fortsatt.

I 2005 manglet det 230 000 IT-folk (spesielt teknikere) i Europa. I desember 2005 skrev Teknisk Ukeblad at bransjen selv spådde at innen 2008 kan Europa mangle over 600 000 kompetente teknikere i IT-sektoren.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.