ARBEIDSLIV

Frykter ikke eldrebølgen

21. mai 2001 - 12:07

Eldrebølgen omtales ofte som et problem. Kjappe økonomer og usikre politikere, forståsegpåere og media har skapt en myte på dette området, et bilde av at det blir for mange pensjonister i forhold til yrkesaktive. Og med en antatt nedgang i oljeinntektene, synes fremtidsproblemene uungåelige. Blir det nok penger til pensjonene? spør mange.

Pensjonsrådgiver Harald Engelstad advarer mot å miste hodet. – Det er ikke, og blir ikke, flere eldre i Norge enn i andre rike land vi kan sammenligne oss med. Vi har en helt normal alderssammensetning for et rikt land. Vi har fått færre barn å forsørge. Forholdet mellom barn og pensjonister og yrkesaktive er derfor totalt sett ikke så dramatisk endret. Vi er alt kommet over den første eldrebølgen uten alvorlige økonomiske problemer. Det er først når etterkrigsbarna blir gamle, etter 2013, at neste eldrebølge kommer.

Lureri?

Med så mange fortrinn er det underlig at særlig politikerne er så bekymret for fremtiden. Prøver politikerne å lure seg til å bruke av folks opptjente pensjonspenger til helt andre formål? Politikernes og finansbyråkratenes konstruerte regnestykker synes ikke å inkludere den pensjonspremie som lønnstakeren betaler inn over 30–40 år, henholdsvis trygdeavgift og arbeidsgiveravgift i samme tidsrom. Pensjonister betaler det aller meste av sin samlede inntekt i betaling for oppholdet når de kommer på aldershjem.

Alt i alt betales det inn til det offentlige mer enn de eldre får ut i et normalt pensjonistliv, mener Engelstad.

Ikke så kostbare

– Svenskene har nylig lagt om til et helt annet pensjonssystem?

– En slik omlegging er det ikke grunnlag for her i landet, og jeg håper ikke nordmennene vil ta etter. Vi vil ha en såpass solid økonomi at det ikke skulle være nødvendig. Vi begynner dessuten å få tallmessige signaler om at fremtidens eldre sannsynlig ikke blir så kostbare for samfunnet når det gjelder omsorgsutgifter som tidligere antatt. Folk er sprekere lengre enn før.

I Finansdepartementets oppsett av folketrygdutgifter og statlige tilskudd går det heller ikke frem hva pensjonister og trygdede betaler av skatt og avgifter, og heller ikke trygdeavgifter. Man viser politisk hensiktsmessige kurver over Folketrygens brutto utgifter. Og så har man hittil også vært flink til å vise såkalte fallende kurver for oljeinntekter, sier Engelstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.