INDUSTRI

Frykter Hydro blir kinesisk

Utenlandsk eierskap er ikke nødvendigvis galt, men den norske stat trengs for å skape langsiktighet i viktige bedrifter, mener LO-leder Roar Flåthen.
Utenlandsk eierskap er ikke nødvendigvis galt, men den norske stat trengs for å skape langsiktighet i viktige bedrifter, mener LO-leder Roar Flåthen. Bilde: Ståle Andersen
Stein Jarle Olsen
21. aug. 2009 - 07:25

I går ble det kjent at Fremskrittspartiet ønsker å selge seg ned i en lang rekke statlige selskaper om de kommer i regjeringsmakt etter valget.

Veier for aksjer

Yara, Kongsberg Gruppen, Telenor, SAS, Statkraft og Norsk Hydro er blant selskapene partiet ønsker å redusere statens eierandeler i, og totalt skal dette bringe 70 milliarder inn i statskassen - penger Siv Jensen ønsker å bruke på å bygge veier.

Det får LO-leder Roar Flåthen til å grøsse.

– Kina er veldig opptatt av å sikre tilgang på metaller og landet har masse kapital. Hvis en FrP-ledet regjering legger ut statens aksjer i Hydro for salg, vil Kina sannsynligvis sikre seg dem, sier Flåthen til Dagens Næringsliv.

Langsiktighet

Alle selskapene på listen blir sannsynligvis tatt over av utlendinger, mener han.

– Ingen private i Norge har kapital til å ta over statens rolle. Utenlandsk eierskap er ikke nødvendigvis galt, men statens eierskap i disse viktige bedriftene har sørget for langsiktighet. Hvis statens aksjer selges, risikerer vi at hovedkontoret og kontrollen flyttes til utlandet, sier Flåthen.

Og å bruke pengene på veier, mener han er "noe fordømt tull".

– Norge renner over av penger, det er ikke noe problem. Det som avgjør er hvor mye økonomien som helhet kan absorbere og tilgangen på arbeidskraft, sier LO-lederen til DN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.