KRAFT

Frykter ekstreme strømpriser

IMPORTKAPASITET: Svenska kräftnet skal gjøre utbedringer på linjen mellom Nea og Järpestrømmen. Det fører til mindre importkapasitet inn til Midt-Norge.
IMPORTKAPASITET: Svenska kräftnet skal gjøre utbedringer på linjen mellom Nea og Järpestrømmen. Det fører til mindre importkapasitet inn til Midt-Norge. Bilde: Colourbox.com
Mona Sprenger
22. mars 2010 - 15:01

Svenska kräftnet skal gjøre utbedringer på linjen mellom Nea og Järpestrømmen. Nå frykter trønderne en ny uke med ekstreme priser.

Satt opp strømprisen

En reduksjon av kapasiteten er nødvendig for å gjennomføre nødvendig oppgradering av linjen. Det betyr at det blir vanskeligere å få nok kraft inn til Midt-Norge i denne uken. Trønderenergi har derfor satt opp variabel pris til 250 øre/kWh i hele perioden linjen er nede.

– Vi ser ingen annen mulighet. Dersom det blir så ille som vi tror denne uken, så må vi legge oss på dette prisnivået for ikke å tape mye, sier kommunikasjonssjef Ole Jørgen Frostad til europower.com.

Avdramatiserer

Statnetts kommunikasjonsrådgiver i Midt-Norge, Matha Hagrup Nilsen er ikke så bekymret:

AVDRAMATISERER: Kommunikasjonrådgiver, Martha Hagrup Nilsen i Statnett mener at Statnett har kontroll på situasjonen og at dette ikke vil slå ut i noen sørlig grad på strømprisen.
Statnetts kommunikasjonsrådgiver i Midt-Norge, Matha Hagrup Nilsen er ikke så bekymret: AVDRAMATISERER: Kommunikasjonrådgiver, Martha Hagrup Nilsen i Statnett mener at Statnett har kontroll på situasjonen og at dette ikke vil slå ut i noen sørlig grad på strømprisen. Statnett

– Vi tror ikke dette vil ha særlig prisstyrende effekt. I dag ligger prisen på 46 øre/kWh, så det er ikke så stor forskjell. Vi har en normal temperatur i forhold til årstiden, sier Hagrup Nilsen til Teknisk Ukeblad.

God kapasitet

Statnett frykter heller ikke for forsyningssikkerheten:

– Vi mener at vi har god kapasitet, og at vi skal tåle at det faller ut en linje. Vi vil fortsatt ha en kapasitet inne til området på 1300 MW.

Lite hjelp i reservekraftverk

Men hvis uhellet skal være ute, er det tvilsomt at Statnett kan fyre i gang de mobile gasskraftverkene. Olje- og energidepartementet har ennå ikke gitt Statnett dispensasjon for å sette i gang de mobile gasskraftverkene ved utfall av linjer og transformatorer.

– Det vil i dag ta oss mellom en og en halvannen uke å starte de opp. Vi må bare forholde oss til OED, sier Hagrup Nilsen.

– Nødvendig

Statnett har hatt møter med Svenska Kraftnät.

– Arbeidet vil vare fra 23. til 27. mars. Opprinnelig skulle det vare noe lengre. Årsaken til at det må skje på denne tiden er at arbeidet skal skje i ett sårbart område, så Svenska Kraftnät er avhengige av at det er tæl i jorden.

Statnett understreker at det er helt nødvendig å foreta oppjusteringer av linjen mellom Nea og Järpestrømmen. Den oppgraderte linjen vil tilføre området en økt overføringskapasitet på 300 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.