INDUSTRI

Frykter eksportveksten strupes

ØKENDE BEHOV: Industriens eksportvekst øker sterkt og med det øker behovet for økte rammer for eksportgarantier. Norsk Industri er skuffet over regjeringens nei.
ØKENDE BEHOV: Industriens eksportvekst øker sterkt og med det øker behovet for økte rammer for eksportgarantier. Norsk Industri er skuffet over regjeringens nei. Bilde: Colourbox
Jannicke Nilsen
5. okt. 2007 - 14:39

Norsk Industri er skuffet over at rammene for eksportkreditt ikke blir øket.

- Det ville ikke ha kostet noe å gjøre som Fellesforbundet og Norsk Industri har bedt om, nemlig å øke GIEKs rammer med 10 milliarder kroner. Det sier bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

Syretest

I Regjeringens maritime melding, som kom for to dager siden, ble det lovet at rammebetingelsene skulle være gode for eksportfinansiering fra Norge.

- Syretesten på dette kom ved regjeringens nei til økte rammer i statsbudsjettet. Nå kan eksportveksten bli strupet i året som kommer, sier Sunde.

Økt behov

Industriens eksportvekst øker sterkt og med det øker behovet for økte rammer for eksportgarantier, som særlig benyttes av offshoreindustrien, maritim industri og bedrifter ellers som selger kapitalvarer til markeder hvor eksportfinansiering er en del av leveransen.

GIEK (Garanti-Instituttet for Eksportkreditt) har en ramme for eksportkreditter på 50 milliarder kroner.

Selvfinansierende

Drøyt av disse 30 milliardene er bundet opp, mens det foreligger søknader for 20 milliarder. I lys av dette ba Fellesforbundet og Norsk Industri om 10 milliarder i økte rammer

- Dette er selvfinansierende og koster dermed kroner null over statsbudsjettet. At regjeringen sier nei til dette er beklagelig, sier Sunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.