OLJE OG GASS

Frykter dødsulykker på oljerigg

Truls Tunmo
26. feb. 2008 - 07:01

Riggen det dreier seg om er Deepsea Atlantic som etter planen skal bore på Statoil-Hydro-feltet i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen.

- Odfjell forsøker å spare penger ved å unngå at boligkvarteret på plattformen blir innredet med sprinkleranlegg. Også Statoil Hydro må legge et press på Petroleumstilsynet (Ptil) i forhold til å påby et slikt anlegg. Dersom ikke dette blir gjort, er jeg redd for at liv kan gå tapt i en eventuell brann i boligkvarteret, sier HMS-rådgiver i Industri Energi, Einar Ellingsen til Teknisk Ukeblad.

Klar til høsten

Riggen skal ifølge planen stå ferdig i oktober i år.

- Det dreier seg om nok en rigg som bygges i Korea, men jeg vet foreløpig ikke hvor den skal plasseres. Det foreligger per i dag ingen kontrakt på denne for norsk sokkel, sier Ellingsen.

Han har nylig meldt saken inn til Ptil i forbindelse med deres neste møte i Regelverkforum.

- Normalt kommer boligkvarterene på oljerigger inn under såkalt brannfarlig område hvor det er krav om sprinkleranlegg som skal sørge for rask slokning med vann og avkjøling. Men en åpning i regelverket går ut på at hvis man bygger opp boligkvarteret av materialer som er brannhemmende, så er det mulig å unngå sprinkleranlegget. Dette er veldig kritikkverdig, jeg vil kalle det en skandale i forhold til HMS-tankegangen. Industri Energi er sterkt uenig i denne tolkningen og mener at slike forhold strekker regelverket for langt, sier Ellingsen.Må søke tilsynet

For at oljeriggen skal bli klarert for drift på norsk sokkel må Odfjell søke om en samtykkeuttalelse (SUT) fra Ptil, en ordning som ble innført i 2001.

-Dersom ikke SUT-søknaden blir godkjent, kan de ikke operere med riggen på norsk sokkel. Industri Energi kommer aldri til å akseptere at sikkerheten svekkes på denne måten. Det er helt vanvittig å spare penger på slike ting, det finnes sikkert mange andre ting å spare penger på, sier Ellingsen.Tilbakeviser kritikken

Administrerende direktør i Odfjell Drilling, Ketil Lenning, mener selskapet har opptrådt korrekt i forhold til regelverket.

-Det er riktig at vi har en kontrakt med Statoil Hydro for Deepsea Atlantic. Den er bygget og vurdert etter alle aktuelle sikkerhetsregelverk, og etter alle aktuelle scenarioer som kan oppstå på norsk sokkel. Men jeg vil gjerne få komme tilbake til detaljene rundt dette da jeg ikke selv har all detaljert kunnskap om de sikkerhetsberegninger som er lagt til grunn, sier Lenning.Vurderer saken

Petroleumstilsynet er i gang med en vurdering av den aktuelle oljeriggen. Det bekrefter pressetalskvinne Inger Anda i Ptil.

-Jeg er kjent med at spørsmål om sprinkleranlegget er reist av Industri Energi, og Ptil er i ferd med å se på denne saken nå. Deepsea Atlantic vil bli vurdert i forhold til det norske regelverket ved behandling av SUT-søknaden. Denne forventer vi å behandle i andre halvår av 2008. Generelt kan jeg si at sikkerhetsnivået som ligger i funksjonskravet, ikke skal avvikes sånn at nivået blir redusert, sier Inger Anda.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.