BYGG

Frykter boligmangel

OVERRASKET: Finn Tveter, administrerende direktør i NEF, er overrasket over prisutviklingen i boligmarkedet.
OVERRASKET: Finn Tveter, administrerende direktør i NEF, er overrasket over prisutviklingen i boligmarkedet. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
4. jan. 2010 - 13:05

– Ja, det frykter vi, svarer Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, på spørsmål om utbyggerne venter for lenge og legger for få nye prosjekter ut for salg. Meglerne satt ved årsskiftet med det de kaller en varebeholdning på 11 101. Gjennom 2009 har det væt en omsetningstid på 41 dager, mot 49 dager i 2008.

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer
Varelageret tappes BYGG MER: Christian Dreyer i NEF oppfordrer utbyggre til å ta prosjekter frem fra skuffen så raskt som mulig. Joachim Seehusen

Varelageret tappes

– Vi er nå tilbake til en normalsituasjon, og et varelager i balanse, sier Dreyer.

– Heldigvis har vi indikasjoner på at utbyggere er i ferd med å hente prosjekter ut fra skuffen, men det kan ta for lang tid. Da er det fare for at det kommer for mange nye prosjekter i 2011. Utbyggerne må være raske nå, slik at prosjektene kan komme ut for salg.

– Varelageret tappes, Hvis vi ikke får nye prosjekter i første halvår blir det snart for lite, sier Dreyer.

Venter vekst

På en pressekonferanse der Norges Eiendomsmeglerforund, NEF, og Eiendomsmeglerforetakenes Forening, EFF, la frem tall og prognoser kom det frem at enigheten er stor. NEF venter åtte prosent prisvekst i 2010 mens EFF begrenser forventningene til seks til syv prosent.

– Vi venter sterk vekst i første halvår, og så nye prosjekter som vil få utviklingen til å flate ut, sier Dreyer.

Oppdemmet behov

Torbjørn Ek, nestleder i EFF, sier han venter sterkt press i markedet ved inngangen til 2010.

– Det ble kun igangsatt 16 200 enheter i fjor, det er 24 prosent ned fra 2008 og det er et oppdemmet behov. Vi venter en flatere kurve etter hvert som det kommer nye prosjekter.

Uenig med Prognosesenteret

Prognosesenteret har lenge ment det er et behov for 35 000 nye boliger i Norge hvert år, det har de nylig hevet til 40 000 og antydet at en ytterligere vekst frem mot et behov på 60 000 nye enheter er sannsynlig. Eiendomsmeglerne deler ikke det synet.

– Det Prognosesenterert sier er nok noe i overkant. Vi bygger for lite i dag, nivået bør nok ligge noe under det vi hadde i toppårene 2006 og 2007, sier Dreyer. I 2006 ble det igangsatt 32730 boliger mens det i 2007 ble satt i gang 30 626 nye boliger.

Overrasket

Den gjennomsnittlige prisen på boliger økte med tre prosent i løpet av 2009. Fra desember 2008 til desember 2009 økte prisen med 14,6 prosent.

– Vi som satt her i 2008 ville aldri trodd dette, men så har det skjedd: prisene har gått oppover, sa Finn Tveter, administrerende direktør i NFF noe overrasket da han la frem de siste tallene for prisutviklingen.

Bak prisøkningen på tre prosent skjuler det seg store regionale forskjeller. I Tromsø har prisene falt med to prosent mens Hedemark uten Hamar tar seieren med en prisvekst på boliger på hele 12 prosent i fjor. I Oslo har prisene stått stille.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.