OLJE OG GASS

Frykter at Statoil vil flagge ut

FRYKTER UTFLAGGING: - Store statseide selskaper blir ofte veldig selvstendige fordi den største eieren ikke klarer å følge godt nok med, sier BI-professor Øystein Noreng.
FRYKTER UTFLAGGING: - Store statseide selskaper blir ofte veldig selvstendige fordi den største eieren ikke klarer å følge godt nok med, sier BI-professor Øystein Noreng. Bilde: BI
2. nov. 2010 - 07:31

Professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng frykter at Statoil er på vei ut av Norge. Noreng mener Statoil er mindre interessert i norsk sokkel enn tidligere.

– God grunn til å frykte

Statoil etablerer 1. januar et nytt forretningsområde, «Global strategi og forretningsutvikling», som vil få hovedsete i London.

Professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI mener dette kan tolkes dit hen at ledelsen i selskapet lukter på mulighetene til å komme seg ut av landet, skriver Dagbladet.

– Det er god grunn til å frykte at det skjer. Store statseide selskaper blir ofte veldig selvstendige fordi den største eieren ikke klarer å følge godt nok med, sier Noreng.

Lisenser ligger brakk

Han viser til det som skjer i svenske Vattenfall, der ledelsen skal være interessert i å etablere seg i Berlin, og sier at mye tyder på at Statoil har mindre fokus på norsk sokkel enn tidligere.

– Statoil ble opprettet i 1972 for å utvikle olje- og gassvirksomhet på norsk sokkel. Nå ligger mange gamle lisenser i Nordsjøen helt brakk, felt som kan inneholde store mengder olje og gass, mener han.

Staten må gripe inn

Noreng tror at staten kan motvirke utflaggingen ved å ta ut et større utbytte fra Statoil for å hindre de ambisiøse investeringene rundt i verden. Han etterlyser en politisk debatt om hvordan oljeselskapet skal drives.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier at London er naturlig og egnet lokalisering for det nye forretningsområdet. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.