OLJE OG GASS

Frykter Aker-favorisering

Aker Solutions kjemper om CO2-penger fra Gassnova. De er blant annet involvert i fangstanlegget på Kårstø.
Aker Solutions kjemper om CO2-penger fra Gassnova. De er blant annet involvert i fangstanlegget på Kårstø. Bilde: Statoil
Ole K. Helgesen, Mona SprengerOle K. Helgesen, Mona Sprenger
23. apr. 2009 - 10:18
Vis mer

Høyre og Frp frykter at Aker Solutions' tette bånd til regjeringen og Gassnova skal påvirke utfallet av den norske CO 2-satsingen.

Møtes til lunsj

Gassnova SF, som har ansvaret for statens CO 2-interesser, deler kantine, fellesarealer og lokaler med Aker Solutions i Porsgrunn.

Og for noen uker siden meldte statssekretær i olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt, at hun hadde takket ja til en stilling i Aker ASA.

Hun vil få ansvaret for CO2-satsingen til selskapet.

I et brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen spør energi- og miljøkomiteen om han synes det er problematisk at Aker Solutions og Gassnova deler lokaler.

Godt posisjonert BYTTER: Forhenværende statssekretær Liv Monica Stubholt har takket ja til en toppstilling i Aker Solutions.
Godt posisjonert BYTTER: Forhenværende statssekretær Liv Monica Stubholt har takket ja til en toppstilling i Aker Solutions.

Godt posisjonert

Komiteen vil også ha utfyllende informasjon om Stubholts rolle i regjeringens CO 2-prosjekter.

– Det virker som om Aker har posisjonert seg godt for å få grønt lys helt til mål, sier energipolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik- Olsen.

Han tror Aker Solutions kan dra nytte av å dele kantine med Gassnova.

– For Aker må dette være en kjempemulighet. Staten betaler med en blankosjekk. Da kan det være attraktivt å tilbringe noen timer i kantinen med Gassnova.

Var uaktuell

I oktober 2007 sa direktør for CO 2-prosjektet på Kårstø, Ole Rønning, til Teknisk Ukeblad at Aker Solutions sin teknologi var umoden og uaktuell i konkurransen om prosjektet.

Senere samme år grep regjeringen inn og endret vilkårene for deltakelse i anbudskonkurransen.

Og nå regner mange det norske selskapet som favoritt til å vinne de to kontraktene for CO 2-håndtering på Kårstø og Mongstad.

Hver av kontraktene har en verdi på mellom 10 og 20 milliarder kroner.

Åpenhet Høyres Peter Gitmark vil ha åpenhet om CO2-milliardene.
Åpenhet Høyres Peter Gitmark vil ha åpenhet om CO2-milliardene.

Åpenhet

Høyre krever åpenhet rundt tildelingen av CO2-milliardene.

– Vi er bekymret for at de ekstremt tette båndene mellom regjeringen og Aker vil gi selskapet fortrinn i kampen om de enorme summene som skal brukes på CO2-håndtering. Det er svært viktig at det er reell konkurranse rundt disse tildelingene, sier Peter S. Gitmark i Høyre.

– Skreddersydd for Aker

Frp frykter at Aker har blitt favorisert i kampen om milliardene.

– Aker har fått et skreddersydd CO 2-utviklingsopplegg som inkluderer den norske teknologimiljøer og forskningsmidler. Selv om Frp er opptatt av at vi bruker norske miljøer, mener vi det er viktig at det skjer på en ryddig måte, sier energipolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik- Olsen.Stubholts rolle Aker har fått et skreddersydd opplegg, sier FrPs Ketil Solvik-Olsen.
Stubholts rolle Aker har fått et skreddersydd opplegg, sier FrPs Ketil Solvik-Olsen.

Stubholts rolle

Energi- og miljøkomiteen vil også ha en redegjørelse for hvilken rolle tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt har hatt i departementets forarbeid med tildeling av prosjekter knyttet til CO2-rensing på Kårstø og Mongstad

– Det er noen jobber man bør si nei til. Hun blir en illustrasjon på samrøret som ser ut til å ha vært mellom politikken og Aker-systemet. Det er en uheldig rolleblanding, og en gavepakke til Aker-systemet, sier Solvik- Olsen. Han ønsker at den seks måneders karantenetiden blir utvidet for Stubholt.

– Ikke noe problem

Gassnova-direktør Bjørn Erik Haugan mener det er uproblematisk å dele lokaler med Aker Solutions.

– Vi leier lokaler i et næringsbygg med en rekke bedrifter. Her har også Aker en avdeling. Hvem de er og hva de driver med, har jeg ingen anelse om, sier Haugan.

Han er klar på at dette ikke er snakk om en samlokalisering, men en ren tilfeldighet.

– Vi har vært her siden 2005 og dette var det klart beste lokalet vi kunne få i Porsgrunn. At vi deler kantine, er helt uproblematisk.– Lik konkurranse Dette er ikke en samlokalisering, mener Gassnova-direktør Bjørn Erik Haugan.
– Lik konkurranse Dette er ikke en samlokalisering, mener Gassnova-direktør Bjørn Erik Haugan.

– Lik konkurranseHan sier Gassnova legger stor vekt på rettferdig konkurranse.

– Vi sitter i et glasshus, og for oss er det viktig å synliggjøre tildelings- og evalueringskriteriene på forhånd. Vi er opptatt av at det skal være lik konkurranse for alle. Det er helt avgjørende, selv om det selvsagt hyggelig hvis en norsk leverandør når opp.– Ville vært useriøstHaugan avviser at politisk press har hatt innvirkning på tildelingen av kontraktene.

– I Norge kunne man mistenke at det var sånn, men det ville ført til at utenlandske selskaper ser på Norge som et useriøst marked.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.