Statlige CO2-millioner til Aker:
- Gassnova ga i 2005 9,2 millioner kroner i støtte til Aker Kværner i forbindelse med forarbeidet til Aker Clean Carbon.
- Aker Clean Carbon er med i forskningsprogrammet Solvit, som har en total ramme på 300 millioner kroner. Aker-selskapet får gjennom dette programmet 33 millioner kroner fra 2008 til 2010.
- Aker Solutions og Aker Clean Carbon sammen er en av fire kvalifiserte aktører som er med i prekvalifiseringsrunden til fangstanlegget på Kårstø. Kontrakten til de to Aker-selskapene har en verdi på 16 millioner kroner.
- Aker Subsea har etter en begrenset anbudskonkurranse fått en kontrakt på forstudie av undervannsløsninger for transport og lagring av CO2.. Kontrakten har en verdi på 12 millioner kroner.
- Aker Clean Carbon AS har vunnet konkurransen om å bygge et aminanlegg til testsenteret på Mongstad. Kontrakten har en verdi på rundt 525 millioner kroner. Den ble signert av StatoilHydro har på vegne av det fremtidige partnerskapet for Europeisk CO2 Teknologisenter Mongstad. Kontrakten ble tildelt av eierne av prosjektet. Staten eier 16 prosent av testsenteret på Mongstad.
Høyre og Frp frykter at Aker Solutions' tette bånd til regjeringen og Gassnova skal påvirke utfallet av den norske CO 2-satsingen.
Møtes til lunsj
Gassnova SF, som har ansvaret for statens CO 2-interesser, deler kantine, fellesarealer og lokaler med Aker Solutions i Porsgrunn.
Og for noen uker siden meldte statssekretær i olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt, at hun hadde takket ja til en stilling i Aker ASA.
Hun vil få ansvaret for CO2-satsingen til selskapet.
I et brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen spør energi- og miljøkomiteen om han synes det er problematisk at Aker Solutions og Gassnova deler lokaler.

Godt posisjonert
Komiteen vil også ha utfyllende informasjon om Stubholts rolle i regjeringens CO 2-prosjekter.
– Det virker som om Aker har posisjonert seg godt for å få grønt lys helt til mål, sier energipolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik- Olsen.
Han tror Aker Solutions kan dra nytte av å dele kantine med Gassnova.
– For Aker må dette være en kjempemulighet. Staten betaler med en blankosjekk. Da kan det være attraktivt å tilbringe noen timer i kantinen med Gassnova.
Var uaktuell
I oktober 2007 sa direktør for CO 2-prosjektet på Kårstø, Ole Rønning, til Teknisk Ukeblad at Aker Solutions sin teknologi var umoden og uaktuell i konkurransen om prosjektet.
Senere samme år grep regjeringen inn og endret vilkårene for deltakelse i anbudskonkurransen.
Og nå regner mange det norske selskapet som favoritt til å vinne de to kontraktene for CO 2-håndtering på Kårstø og Mongstad.
Hver av kontraktene har en verdi på mellom 10 og 20 milliarder kroner.

Åpenhet
Høyre krever åpenhet rundt tildelingen av CO2-milliardene.
– Vi er bekymret for at de ekstremt tette båndene mellom regjeringen og Aker vil gi selskapet fortrinn i kampen om de enorme summene som skal brukes på CO2-håndtering. Det er svært viktig at det er reell konkurranse rundt disse tildelingene, sier Peter S. Gitmark i Høyre.
– Skreddersydd for Aker
Frp frykter at Aker har blitt favorisert i kampen om milliardene.
– Aker har fått et skreddersydd CO 2-utviklingsopplegg som inkluderer den norske teknologimiljøer og forskningsmidler. Selv om Frp er opptatt av at vi bruker norske miljøer, mener vi det er viktig at det skjer på en ryddig måte, sier energipolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik- Olsen.

Stubholts rolle
Energi- og miljøkomiteen vil også ha en redegjørelse for hvilken rolle tidligere statssekretær Liv Monica Stubholt har hatt i departementets forarbeid med tildeling av prosjekter knyttet til CO2-rensing på Kårstø og Mongstad
– Det er noen jobber man bør si nei til. Hun blir en illustrasjon på samrøret som ser ut til å ha vært mellom politikken og Aker-systemet. Det er en uheldig rolleblanding, og en gavepakke til Aker-systemet, sier Solvik- Olsen. Han ønsker at den seks måneders karantenetiden blir utvidet for Stubholt.
– Ikke noe problem
Gassnova-direktør Bjørn Erik Haugan mener det er uproblematisk å dele lokaler med Aker Solutions.
– Vi leier lokaler i et næringsbygg med en rekke bedrifter. Her har også Aker en avdeling. Hvem de er og hva de driver med, har jeg ingen anelse om, sier Haugan.
Han er klar på at dette ikke er snakk om en samlokalisering, men en ren tilfeldighet.
– Vi har vært her siden 2005 og dette var det klart beste lokalet vi kunne få i Porsgrunn. At vi deler kantine, er helt uproblematisk.

– Lik konkurranse
Han sier Gassnova legger stor vekt på rettferdig konkurranse.
– Vi sitter i et glasshus, og for oss er det viktig å synliggjøre tildelings- og evalueringskriteriene på forhånd. Vi er opptatt av at det skal være lik konkurranse for alle. Det er helt avgjørende, selv om det selvsagt hyggelig hvis en norsk leverandør når opp.
– Ville vært useriøst
Haugan avviser at politisk press har hatt innvirkning på tildelingen av kontraktene.
– I Norge kunne man mistenke at det var sånn, men det ville ført til at utenlandske selskaper ser på Norge som et useriøst marked.