OLJE OG GASS

Frykter 150 dollar fatet

ETTERLYSER HANDLING: Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi frykter at manglende investeringer i oljeindustrien kan medføre en priseksplosjon i løpet av to til tre år. - Alt for mange prosjekter er skjøvet ut i tid, sier han.
ETTERLYSER HANDLING: Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi frykter at manglende investeringer i oljeindustrien kan medføre en priseksplosjon i løpet av to til tre år. - Alt for mange prosjekter er skjøvet ut i tid, sier han. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
26. mai 2009 - 14:37

I år oppleves et fall i oljeinvesteringene på rundt 21 prosent verden over.

Ali al-Naimi frykter at dette medfører at i løpet av kort tid vil etterspørselen etter olje igjen overstige produksjonen og at oljeprisen dermed kan stige til fjorårets rekordnivå på 150 dollar eller mer, melder guardian.co.uk.

Dette kom fram under et G8 møte Roma hvor blant annet flere av Opecs oljeministere møtte.Vil investere

Saudi-Arabia forteller at de fortsetter å investere slik at de kan opprettholde produksjonen, men ser at flere har utsatt prosjektene i vente på at oljeprisen skal komme over 75 dollar fatet.

Oljeministeren mener at den lave oljeprisen kombinert med stramme finansmarkeder hindrer investeringer i prosjekter for ny produksjon og alternative energikilder.

– Men lange byggetider for utbyggingsprosjekter vil reduksjoner i oljeinvesteringene i dag medføre prissjokk for olje i framtiden, sier viseadministrerende direktør i Det internasjonale pengefondet, John Lipsky.

Organisasjon

Administrerende direktør i Eni, Paolo Scaroni, anbefaler at både de oljeproduserende landene og konsumentlandene går sammen om å danne en global organisasjon som kan bidra til å forhindre at oljeprisen fyker opp og ned som en jo-jo, slik at investeringene kan holdes på et jevnt nivå

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.