KRAFT

Frp vil fjerne 100 nettselskaper

HØY ALDER: Også i Europa er strømnettet farlig nær slutten av sin levetid.
HØY ALDER: Også i Europa er strømnettet farlig nær slutten av sin levetid. Bilde: colourbox.com

Fremskrittspartiet mener problemene i strømnettet kan løses ved å fjerne 100 av selskapene.

– Vi bør kunne klare oss med 40 nettselskaper, i stedet for dagens 140. De mange små selskapene drives lite effektivt, og sammenslåinger vil gi stordriftsfordeler, sier Frps miljøpolitiske talsmann Tord Lien til Nationen.

Fjerne forskjeller

Han mener større regionale nettselskaper vil bidra til å jevne ut forskjellene i nettleie og gi større investeringer i nettet.

– Jo større enheter, jo flere er det å dele på regningene. Derfor blir det også lettere å bygge ut kapasiteten i nettet, sier Lien. Han viser til at det i Frankrike bare er ett nettselskap.

Men Liens forslag er ikke helt i tråd med Senterpartiets syn.

Ingen garanti

– Problemet i dag er at de som betaler gildet, ikke nødvendigvis får del i nytten og inntektene fra utbedringen. I stedet for en stor debatt om strukturen av nettselskaper, må vi lage ordninger og sikre kapital som gir mer investeringer i nettet. Et stort nettselskap er ingen garanti for at selskapet vil bygge ut flere strømlinjer, sier Sps energipolitiske talsmann Erling Sande.

Hjelper ikke

Han foretrekker en endring av systemet slik at både små og store nettselskaper kan få anledning til å investere i bedre nettkapasitet.

– Hvis to selskaper hver for seg ikke vil investere i bedre nettkapasitet, så vil det ikke hjelpe stort om Frp slår dem sammen til ett stort, sier Sande.

©NTB

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.