OLJE OG GASS

Frp minner Venstre og KrF om samarbeidsavtale

Og Høyre hadde ikke hørt noe om opposisjonens Utsira-løsning.

Opposisjonen presenterer sin Utsirahøyden-løsning kl 11 i Vandrehallen på Stortinget.
Opposisjonen presenterer sin Utsirahøyden-løsning kl 11 i Vandrehallen på Stortinget. Bilde: Statoil

Regjeringen har en samarbeidsavtale med Venstre og KrF, men nå presenterer de to partiene en Utsira-avtale sammen med den øvrige opposisjonen. En stor overraskelse, sier Frps Oskar Grimstad.

– Det er i plattformen understreket en konsultasjonsavtale, og jeg vil håpe de tar avtaleteksten på alvor. Enten har du konsultert eller så har du ikke gjort det, sier han til NTB.

Områdeløsning

Opposisjonen skal ha kommet til enighet om en områdeløsning som sikrer at alle de fire olje- og gassfeltene på Utsirahøyden skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup, slik regjeringen og Statoil i første omgang la opp til. Dermed kan regjeringen og Statoil bli påført et nederlag i striden om Utsirahøyden.

Grimstad, som er Frps energi- og miljøpolitiske talsmann, frykter nå en forlenget politisk prosess og en kostbar utsettelse av Johan Sverdrup-prosjektet.

– I verste fall snakker vi om en utsettelse som koster 20 milliarder kroner i nåverditap, pluss at den setter tusenvis av arbeidsplasser i fare langs kysten, sier Grimstad.

– Hvis det blir gjort krav om elektrifisering fra dag én, må man gjøre alt arbeidet om igjen. Da får vi en utsettelse på minst ett år, legger han til.

Ifølge Grimstad ble den tvilen som har eksistert rundt kostnadsbildet, langt på vei ryddet av veien i en lukket høring om saken mandag.

Fikk epost

Høyres energipolitiske talsperson Tina Bru er fredag formiddag ukjent med innholdet i opposisjonens Utsira-avtale. Hun mener det er for tidlig å si om regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er påført et nederlag, men er kritisk til fremgangsmåten.

– Det er veldig spesielt å få en epost fredag morgen om at det innkalles til et pressemøte i Vandrehallen, om en sak som egentlig hadde avgivelsesfrist i komiteen torsdag, sier Bru til NTB.

Hun sier at regjeringspartiene går inn for elektrifisering av hele feltet, men:

– Vi er skeptiske til å kjøre dette gjennom som et representantforslag i Stortinget. Det mener vi blir feil prosess, med forbehold om hva som nå kommer fra de andre partiene, sier Bru.

Les også:

Klima- og miljødepartementet har ikke sett Utsira-tallene

Øker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarder

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2