OLJE OG GASS

FrP fornøyd med miljøvernministeren

Ketil Solvik-Olsen, Frp
Ketil Solvik-Olsen, Frp Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Ole K. Helgesen
20. okt. 2009 - 19:42

Solvik-Olsen sier at FrP støtter mye av det Solheim har gjort som miljøvernminister.

– Erik Solheims tid i miljøverndepartementet har vist at han er en svært pragmatisk politiker. På stadige flere områder har SV forlatt sine dogmatiske standpunkt og i stedet inntatt en mer realistisk holdning. Jeg ville vært langt mer bekymret dersom SV hadde erstattet Solheim med noen av deres yngre politikere, slikt ryktene en tid antydet. Da ville vi fått en mye mer ideologisk miljødebatt, som ville skadet norske interesser og næringsliv mer enn det Solheim nå gjør. Derfor er jeg glad for at han fortsetter.

Ikke rensing

Han sier det er flere eksempler hvor SV har forlatt sine prestisjestandpunkter.

– De har lagt bort kravet om CO2-rensing på Kårstø innen 2009, gått bort fra sitt nei til vannkraft i grønne sertifikater og et ultimatum om Lofoten. Jeg kan leve med hans svulstige retorikk dersom han fortsetter å bevege seg i vår retning hva gjelder faktiske løsninger.

Mongstad og Kårstø

– Nå kappes man i SV og SP om å benekte at årstall og datoer skal være førende for arbeidet med CO2-rensing på Mongstad. I forrige periode stod SV knallhardt på at Mongstad skulle renses fra 2014. Og i 2005 krevde SV rensing av Kårstø innen 2009. Nå er det kravet fjernet, og man avventer i stedet studier på om det er realistisk. SVs symbolpolitikk på Kårstø har kostet noen 100 millioner kroner i konsulenthonorarer og studier, men vi kan nå håpe at symbolpolitikkens tid er forbi, sier Solvik-Olsen.

Han mener også at det er bra regjeringen heller ikke krever CO2-rensing på offshore gasskraftverk og at den har bygget to mobile gasskraftverk på land uten krav om CO2-rensing.

– Dette viser at regjeringen langt mer pragmatiske enn retorikken tilsier.

Grønne sertifikater

Solvik-Olsen mener også at løsningen om grønne sertifikater er i tråd med FrPs standpunkter.

– Avtalen om grønne sertifikater baseres på at den skal være teknologinøytral. Dette er i tråd med FrPs krav, og det betyr at SV har lagt bort sin motstand mot vannkraft i ordningen. Den motstanden ble holdt høyt i 2006, da forhandlingene falt i fisk. Nå er også SV tilsynelatende for mer vannkraft. Og det er bra, skryter Solvik-Olsen.Lar AP styre oljepolitikken

– Selv innen Lofoten- og Vesterålen-debatten er det lyspunkter. Det at SV aksepterer at man skal drøfte en konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er et langt skritt bort fra en dogmatisk motstand mot oljevirksomhet. Jeg velger å se positivt på SVs utvikling, og regner med at Goliat-utbyggingen blir eksempelet som viser at SV i praksis vil la AP få styre oljepolitikken, sier han.

Solvik-Olsen trekker også fram at regjeringen har endret politikk både når det gjelder NOx-avgift og klimakvotelov.

– I begge tilfeller la de seg på en linje tilnærmet lik FrPs primære forslag. Det gir grunnlag for en smule optimisme selv om en borgerlig regjering selvsagt ville vært den beste løsningen, sier FrPeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.