NATURVITENSKAP

Fritt søk i patenter

Tore Stensvold
20. mars 2006 - 12:39

Deutsche Telecom fikk i januar i år patent på et system for sending av "merverditjenester i høy takt til mobilbrukere ved digital kringkastning ".

Det fant vi ut ved å søke i databasen til Patentstyret .

Der fant vi også ut at Stein R Foss og Per Frithjof Hjelkrem fra Stjørdal i 2004 fikk patent på en konvertibel flerfunksjonell katamaran.

Søkeresultatet kommer fram som en PDF.

Tester søket

Åpningen for søk i patent-, varemerke- og designdatabasene er i første omgang ment som en test.

Patenststyret håper på tilbakemeldinger som kan hjelpe dem med å utvikle tenesten best mulig.Patentstyret skriver i en pressemelding at det å se på hva som er utviklet, og beskyttet av andre er viktig i alle utviklingsprosjekter.

Unngå erstatningskrav

- Slik kan man både hente inspirasjon, og unngå å krenke andres rettigheter med fare for erstatningskrav. Patentstyret håper at den elektroniske tilgangen på informasjon vil bidra til flere vellykkede utviklingsprosjekter.

Via nettsidene til Patentstyrt kan man sjekke søknader og rettigheter i Norge. Hvis du for eksempel jobber med en sak om en konkret bedrift, en teknisk nyvinning, strid om logoer eller design av produkter, kan du få en første indikasjon om rettigheter ved å søke i Patentstyrets databaser.

Offentlige registre

Databasen inneholder allment tilgjengelige (offentlige) søknader og rettigheter i de norske patent-, varemerke- og designregistrene.

Det er i første omgang en testversjon som presenteres. Databasene og søkemulighetene skal, i dialog med kunder og kontakter, forbedres og videreutvikles utover året.

Patentene?

Vil du vite mer om patentene til Deutsche Telekom og stjørdalingene?

Her er den korte beskrivelsen av katamaran-konseptet:

Katamaran

Konvertibel flerfunksjonell katamaran bestående av et basisfartøy med styrhus forut og et lastbærende dekk aktenfor styrhuset, innrettet til å bære et funksjonsskrog, samt to eller flere ombyttbare funksjonsskrog. Fartøyet kan for eksempel primært benyttes til havbruk, så som skjelldyrking, og ved behov kan funksjonsskroget byttes ut med et funksjonsskrog tilpasset passasjer- eller godstransport.

X-DAB

Dette skriver Deutsche Telekom om sitt patent:

Oppfinnelsen gjelder et bredbåndet X-DABsender/mottaker-system med flere frekvensblokker for forstyrrelsefri overføring av merverditjenester i høy takt til mobilmottakere i en analog fjernsynskanal.

Dette systemopplegg gir betraktelig fleksibilitet med hensyn til feilkontrollprofiler og derfor datatakter, samt gjør det mulig å opprette ubalanserte feilkontrollprofiler og å utføre hierarkisk overføring. I henhold til oppfinnelsen angis en fremgangsmåte for overføring av merverditjenester til mobilabonnenter i høy takt i samsvar med XDAB-systemet (Extended DigitalBroadcasting System) basert på flere,hovedsakelig fire, samtidig kringkastede inntilliggende X-DAB-frekvensblokker innenfor et felles bølgenettverk og hvorpå vedkommende tjenesteinnhold tilsvarende en kildekodet digitaI inngansdatastrøm,multiplekses.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.