OLJE OG GASS

Fristes av Frøy

GIR GOD ØKONONMI: - Vi har levert inn en PUD som er lønnsom og som vil bidra til å åpne en helt ny oljeprovins på sokkelen, sier Erik Haugane.
GIR GOD ØKONONMI: - Vi har levert inn en PUD som er lønnsom og som vil bidra til å åpne en helt ny oljeprovins på sokkelen, sier Erik Haugane. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
31. mars 2008 - 16:36

DNO var opptatt av å følge boka.

– Vi har levert i Plan for utbygging og drift, PUD, til departementet fordi vi må opprettholde våre forpliktelser som operatør og rettighetshaver i feltet. Dersom den ikke ble levert nå, risikerte vi å miste våre rettigheter i feltet, sier Haugane.

Det Norske Oljeselskap er operatør og eier halvparten av rettighetene i feltet. Den andre halvparten eies av Premier Oil Norge AS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Først

Haugane forteller at det er første gang på 12 år at et uavhengig norsk selskap har overlevert en PUD på sokkelen.

Frøyfeltet er tidligere drevet av Elf (nå Total), men ble stengt i 1999 på grunn av store produksjonsproblemer og lav oljepris.

Mer å hente

– Våre estimater er at det er rundt regnet 59 millioner fat utvinnbar olje igjen i reservoaret. Det representerer store verdier som det er viktig for Norge å ta opp, sier han.Forbilde

Det Norske Oljeselskap går for en billig utbyggingsløsning, ikke ulik den som StatoilHydro har valgt for Volve.

Det innebærer en oppjekkbar borerigg med produksjonsanlegg og en lagertank på havbunnen.

Må ha boreinnretning

– For å opprettholde produksjonen fra brønnene er vi avhengig av å ha en boreinnretning for å bore nye brønner og vedlikeholde eksisterende. At Elf ikke hadde en boreinnretning for å vedlikeholde brønnene var en av årsaken til at feltet i sin tid ble nedstengt, sier Stein Fines, Teknisk direktør i Det Norske Oljeselskap.

Han forteller at de planlegger feltet med vann og gassinjeksjon.

– Utfordringen er at når sjøvannet blander seg med formasjonsvannet dannes harde barittkrystaller som må fjernes med boring. Det går ikke å fjerne disse med syrevasking eller andre kjemikalier, sier Fines.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For dyrt for Premier Oil

Premier Oil har vært med på å velge konsept og produksjonsmetode. Utviklingen av PUD har foregått over flere år, og da anbudene endelig kom inn var utstyrsprisen nærmest doblet på grunn av den stramme situasjonen i leverandørmarkedet. Da ble utbyggingen for dyr for Premier Oil, som helst hadde sette en kutt i kostnadene på 30 prosent.

– Vi mener å komme opp med den billigste løsningen som også åpner for å kunne suppleres med tilknytning til andre felt i nærheten. Vi har flere lisenser i området som det vil være aktuelt å utvinne i det øyeblikk det finnes en produksjonsinnretning i området. Vi har estimert at det finnes nærmere 300 millioner fat olje i området, sier Haugane. Han håper på en rask behandling i Departementet.

Break-even pris for feltet er en oljepris på 50 dollar. Totalt skal det investeres rundt 3 milliarder kroner pluss at produksjonsriggen som er en SBM konstruksjon, skal leies inn for feltets levetid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.