IKT

Frir til de store

14. juni 2001 - 10:22

Store blå har kvittet seg med en lang rekke mindre programvareområder samtidig som de har utviklet og kjøpt seg opp på felter som de ser er av strategisk viktighet. – Kan vi ikke være nummer én eller to i markedet, er det ikke interessant for oss, sier IBMs salgsdirektør for programvare i Norge, Anders Lindqvist.

Det er flere år siden IBM ble forbigått av Microsoft som verdens største programvareleverandør. I dag omsetter Microsoft for 19 milliarder dollar, fire milliarder mer enn IBM.

Programvare er bare en av fire bein for IBM. Maskinvare som servere og PC-er er to andre, og den sterkt voksende tjenestedivisjonen er selskapets fjerde bein.

Vil lede utviklingen

Forholdet til CRM-leverandøren Siebei og ERP-kjempen SAP er eksempler på selskapets nye strategi. For noen år siden kjøpte IBM danske Concord som konkurrerte i dette markedet. Nå har de kvittet seg med bedriften.

– Det er ikke noe poeng for oss å eie små aktører, sier Lindqvist. – Vi trenger å være store for å finansiere forskning og utvikling, i tillegg til at vi kan spille en betydelig rolle som komponentleverandør til de store og interessante kundene, slike som SAP og Siebei.

Både Siebei og SAP anbefaler for eksempel DB2, som er IBMs databaseprogramvare, til sine kunder. Dermed dytter de erkekonkurrenten Oracle ut av redet. – Oracle gjør akkurat det motsatte av oss. l stedet for å samarbeide med CRM- og ERP-leverandørene, lager de konkurrerende programmer, sier Lindqvist.

Rydder

IBM har ryddet kraftig i programvareporteføljen sin og delt den i fire divisjoner.

Lotus, som IBM kjøpte i 1992, står for først og fremst for gruppevare. Riktignok er de ennå aktive med kontorpakker, men Lindqvist ser ikke det som viktig for IBM.

– Det er jo ingen tvil om at Microsoft er den store vinneren med sin Office-pakke. Men jeg tror det kommer til å bli stadig vanskeligere å tjene penger på slike programmer, sier han.

Allerede nå kan du jo laste ned StarOffice fra Sun gratis. Tivoli ble kjøpt av IBM i 1996, mens de ennå var et lite selskap med vekt på systemadministrasjon. l dag har de vokst til den største aktøren på dette området, tett fulgt av Computer Assosiates. Samtidig har Tivolidelen også blitt utvidet til å omfatte sikkerhets- og lagringsløsninger.

Nytt område

Drevet frem av den raske utviklingen på internett har området de kaller application integration, vokst svært hurtig. WebSphere er IBMs webtjener og konkurrerer beinhardt med BEA om ledelsen. Men ifølge Lindqvist vil IBM bli klart størst på dette området i løpet av året.

Database er en tradisjonell IBM-spesialitet som stammer fra stormaskintiden. Selskapet var pioneren på dette området og kan rose seg over å ha funnet opp relasjonsdatabasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.