ARKIVNYHETER

Frikjøling reduserer strømforbruket

Ragnar Brekke
2. nov. 2010 - 12:55


Energiforbruket til kjøleformål representerer ofte 50-60% av det totale energiforbruket i et datasenter. Av den grunn er utgiftene til kjøling et viktig tiltak for å holde kostnadene under kontroll. Klimaet i Norge er forholdsvis kjølig og av den grunn er uteluften særs egnet for kjøling av datasentre. En måleparameter for virkningsgraden i et datasenter er PUE. PUE – Power Usage Effectiveness defineres som totalt strømforbruk i datasenteret dividert på strømforbruket til selve it-infrastrukturen. En PUE på 2 (i beste fall med tradisjonelle datasentre) betyr da at det for hver watt som brukes av en server eller svitsj så brukes det også en watt til annet i datarommet, som for eksempel kjøling. Kjøleanlegg som genererer kaldt vann ved hjelp av omgivelsesluften er alternativer til strømforbrukende (kompressor) kjøling. Dette kan drastisk senke PUE verdien, melder Rittal AS.

I Leitz, basert i Oberkochen, Tyskland, forsyner en frikjøler enhet med forstørret varmeveksler kaldt vann med svært begrenset energiforbruk (kun pumper og vifter forsynes med strøm) datasenteret med kjøling. Rittal har også integrert et CMC-TC overvåkingssystem i datasenteret. Sensorene registrerer temperaturen i servere og overføre denne informasjonen til sentralenheten. Programvaren styrer klimaanlegg ved enten å redusere inntaket på temperaturen eller ved å øke pumpeeffekt. Avhengig av utetemperaturen, kan systemet ”switche” mellom frikjøling og ”energikrevende” kjøling i løpet av noen minutter. Løsningen har bidratt til å redusere kostnadene med rundt 70 prosent. Datasenteret i Leitz har oppnådd en PUE verdi på 1,28, ved bruk av frikjøling.

Ingeniører ved Celler Brunnenbau tok en annen tilnærming. De har et geotermisk anlegg som pumper en blanding av vann og glykol ned i bakken, som senere kommer til overflaten igjen ved ønsket temperatur. Denne kalde væsken mates direkte inn i kjølekretsen i Rittal's Liquid Cooling rackkjølere (LCPs). Enhetene har egne temperatursensorer og styringssystemer, og har nettverk ved hjelp av programvare for administrasjon via SNMP (Simple Network Managing Protocol). Pumpene i kjølekretsen reguleres på basis av data fra LCPene: Hvis det er tilstrekkelig kjølig i rack, blir pumpeeffekt redusert, mens mer kjølevæske leveres til kjøleenhetene når temperaturen stiger. På denne måten kan en PUE verdi på mindre enn 1,1 oppnås. I Celle, er det kun pumpene og LCPene (viftene) som fremdeles bruker elektrisitet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.