KLIMA

Frikjenner solen

Stein Jarle Olsen
12. juli 2007 - 09:51

Satelittmålinger av solaktiviteten viser at den er lavere nå enn på 1980-tallet, ifølge forskere ved World Radiation Center i Sveits.

Ikke økt solstråling

Dette utelukker alle antydninger om at jordens temperaturøkning skyldes økt stråling fra solen, en forklaring som ofte brukes av klimaskeptikere.

– Hvis energien fra solen forandrer seg, vil det utvilsomt påvirke klimaet vårt. Det er bare et spørsmål om hvor mye, sier Mike Lockwood, en av forskerne bak målingene.

Datamodeller

Mange skeptikere peker også på klimaforskningens avhengighet av datamodeller som grunn for å tvile på sammenhengen mellom global oppvarming og menneskelige klimagassutslipp.

Lockwood og hans kollega Claus Fröhlich har sett på data fra de siste 40 årene, og kun benyttet seg av direkte målinger.

– Vi ville gjøre en enkel og direkte analyse av solens potensielle rolle i de siste årene klimaendringer uten å bruke noen modeller. Målingene vi har brukt er nøyaktig hva romskipet har sett, påpeker Lockwood.

U-sving

Målingene viste noen særdeles spesielle tendenser. På 1980-tallet skiftet nemlig alle solaktivitetskurvene retning.

– Et eller annet sted mellom 1985 og 1987 gikk alle solfaktorene som kunne påvirket klimaet i gal retning. Hvis de virkelig hadde vært tellende, hadde vi opplevd nedkjøling i dag, sier Lockwood til Newscientist.

Færre solflekker

Solflekker (se graf til høyre), som er en vanlig indikator på solens aktivitet, hadde to topper på 1900-tallet, en i 1960 og en i 1985, men har vært synkende siden.

Også solens lysstyrke, som skal være en god indikator på energimengden, tyder på at solen spiller en liten rolle i den globale oppvarmingen: lysest var den mellom 1977 og 1985, og siden har det bare blitt mørkere.

Forsinkelse

Lockwood mener den eneste mulige sammenhengen mellom jordens klima og solens aktivitet er om det skulle vise seg at det er en "forsinkelse" mellom solens aktivitet og påvirkningen på jorden.

Men selv med en slik forsinkelse burde klimaforskerne sett en nedgang i temperaturoppgangen på jorden.

– Klimapanelet tar feil

Lockwood og Fröhlichs resultater tyder på at FNs klimapanel (IPCC) har overvurdert solens påvirkningskraft på jordens klima.

I februar publiserte IPCC en rapport som konstaterte at solen har 10 % "skyld" for den globale oppvarmingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.