KLIMA

Frigjør spionbilder av Arktis

Amerikanske satellittfoto av Arktis slippes nå til offentligheten, blant annet for å hjelpe klimaforskere. Dette er fra det kanadiske Fram-stredet.
Amerikanske satellittfoto av Arktis slippes nå til offentligheten, blant annet for å hjelpe klimaforskere. Dette er fra det kanadiske Fram-stredet. Bilde: USGS
Stein Jarle Olsen
28. juli 2009 - 09:06

Det amerikanske National Academy of Sciences ba forrige uke om at USA frigjorde etterretningsbilder av isen i Arktis for å bidra til forskningen på klimaendringer.

Kjapp avgjørelse

Og i løpet av få timer hadde innenlandsdepartementet bestemt seg, og slapp rundt 1200 bilder til fri beskuelse, skriver Reuters.

Bildene var en del av det såkalte Medea-programmet, som i utgangspunktet lot forskere be om etterretningsfoto fra ulike miljøsensitive steder på jorda.

Forskerne hadde bedt om bilder av arktisk sjøis under smelteperioden på sommeren, men disse bildene ble i utgangspunktet vurdert som upassende for offentlig frislipp - før nå.

Stor forbedring

Bildene har en oppløsning på omtrent 1 meter, altså representerer hver piksel et område på 1 x 1 meter.

Det er ifølge Thorsten Markus ved NASA en stor forbedring fra tidligere bilder av Arktis.

– Dette er en-meter-oppløsning-bilder, som gir et stort bilde av Arktis om sommeren. Dette er hovedgrunnen til at vi er så oppspilte over dette. En-meter-oppløsning er dimensjonen som mangler, sier han til Reuters.

Detaljer

Ifølge Markus har de øvrige bildene oppløsninger på 15-30 meter.

Det gjør at man lett kan gå glipp av detaljer, som for eksempel små innsjøer av smeltevann på opptil 30 meter.

Bildene, omtrent 700 av Arktis og 500 fra USA, kan finnes på gfl.usgs.govLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.