OLJE OG GASS

Frigjør 60 ingeniører til Aldous Major

Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, sier Statoil ønsker å fokusere ressursene sine på verdifulle kjerneområder.
Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, sier Statoil ønsker å fokusere ressursene sine på verdifulle kjerneområder. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
21. nov. 2011 - 14:08

STAVANGER: I dag offentliggjorde Statoil at det selger seg ned i tre felt og ut av fem felt på norsk sokkel for 9,4 milliarder kroner til britiske Centrica.

Større verdier

Ifølge konserndirektør Øystein Michelsen er formålet med salget å konsentrere Statoils virksomhet om kjerneområder.

– Vi selger oss ned i Heimdal, Kvitebjørn og Valemon for å redusere risikoen i lisenser hvor vi har store eierandeler. Samtidig selger vi oss ut av lisenser som ligger utenfor kjerneområdene våre. Dette frigjør både investeringsmidler og personellressurser som kan benyttes til vekstområder med høy verdi.

Kapasitetsproblemer

Flere har uttrykt skepsis til om Statoil har kapasitet til å utføre alle planene sine på norsk sokkel. Statoil sliter blant annet med ingeniørkapasiteten til prosjektering av nye utbygginger.

Dagens nedslag i Nordsjøen vil hjelpe på situasjonen.

– I dag er det rundt 30 personer som jobber med de lisensene vi har solgt. Dette dreier seg hovedsakelig om ingeniører. Innen kort tid ville vi vært nødt til å utvide disse prosjektgruppene ettersom det nærmer seg utbygginger. Derfor regner vi at vi får frigjort 60 årsverk til andre prosjekter, sier Michelsen.

Aldous trenger ingeniører

Han forteller at flere av disse ingeniørene skal benyttes til utbyggingen av gigantfunnet Aldous Major.

– Men også prosjekter som Luva og Skrugard vil ha bruk for noen av disse personellressursene.

Les også: Skyhøye oljeinvesteringer forsinker prosjekter

Aldous forsinker Nord-Norge

Avviser forsinkelser

Skrugard-utbyggingen har blitt nevnt som prosjektet som vil bli utsatt som følge av Statoils kapasitetsproblemer. Michelsen avviser dette.

– Vårt utgangspunkt er at vi skal følge de tidsplanene vi har på Skrugard og andre prosjekter. Slik vi ser det, er det ikke grunn til å tro det blir forsinkelser på våre prosjekter. Men vi ser at det er kapasitetsutfordringer i hele industrien generelt, sier konserndirektøren.

Ikke høy lønnsomhet

Feltene Kvitebjørn, Valemon og Heimdal, som Statoil nå selger seg ned i, er viktige feltsentre for norsk naturgass, men produksjonen er raskt fallende.

I tillegg til at dagens salg bidrar til å optimalisere porteføljen på norsk sokkel, mener Statoil at Vale og Skirne faller utenfor selskapets strategiske fokus og at Fulla og Frigg Gamma Delta-funnene vil kreve betydelige ressurser for å bli drivverdige.

Til sammen dreier salget seg om en produksjon på 34 000 fat oljeekvivalenter per dag. Centrica betaler 12,50 dollar per fat.

– Transaksjonen bekrefter også verdien av eierandelene på norsk sokkel og hvordan vi skaper verdi ved å konsentrere vår satsning på sokkelen, sier Michelsen.

Les også: Aldous kan gi 800 000 fat per dag

Aldous truer økt utvinning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.