IKT

Frigir filformat

Baltimore: Bentley har inngått avtale med alliansen OpenDWG, som tidligere er dannet for å standardisere DWG-filformatet på DAK-tegninger.

Dette formatet brukes av mange, men eies egentlig av Autodesk som bruker det i AutoCAD. Autodesk er ikke med i alliansen.

Åpen datautveksling

Nå vil alliansen altså utvides til også å inkludere DGN-formatet med et sterkere engasjement fra Bentley. Det ligger også an til en navneendring på alliansen.

Bentley vil gi alliansen fullstendig dokumentasjon og teknisk støtte for alle programvarebibliotek for filformatet V8 DGN som brukes i konstruksjonsprogrammet Microstation.

- DGN-formatet er det best tilpassede filformat for AEC-informasjon (arkitektur, konstruksjon og byggeteknikk), sa Keith Bentley i et foredrag under Bentleys brukerkonferanse i Baltimore nylig. Keith Bentley er både grunnlegger og teknisk direktør i selskapet.

Han understreket at DGN har vist sin styrke med bare å bli endret en gang siden starten av Bentley i 1984. Dette til forskjell fra andre som har endret filformatet ved overgang til nye programversjoner, noe som igjen har ført til kompatibilitetsproblemer.

- Digital informasjon er en intellektuell eiendom som det er viktig å kunne gjenbruke. Den må derfor lagres på et format slik at det ikke skapes usikkerhet med hensyn til egeninteressene til en programvareleverandør.

- Det faktum at Bentley er eneste programvareleverandør som gir full dokumentasjon og støtte til alliansen understrekes i vår åpenhet når det gjelder utveksling av data, sa Keith Bentley.

Han kommenterte også nye AutoCAD 2004. Han mente at selv om denne versjonen hadde en del imponerende finesser, var helhetsintrykket at dette var en mindre viktig lansering. Men bare 63 dager etter at AutoCAD 2004 kom på markedet, kunne utviklingstemaet til Bentley lese filformat i Microstation 8.1.

Denne muligheten for å lese og skrive DWG-filformatet vil snart blir tilgjengelig for kunder som har såkalt Select-vedlikeholdsavtale. Det vil også komme støtte for DWG-formatet i Bentleys program View som gjør det mulig å lese en DAK-tegning.

Nye versjoner

Keith Bentley lettet også litt på sløret for en ny versjon av Microstation, V 8.2, som vil komme tidlig neste år. Allerede i oktober vil de komme med første testeksemplar. Nye funksjoner er støtte for AutoCADs DWG-format, mulighet for å lage PDF-filer, bedre modellering, flere tekstmulighter og bedret visualiseringsfunksjoner.

Versjonen deretter, med kodenavn Mozart, vil ikke komme før tidlig i 2005. Her vil det heller ikke bli snakk om nytt filformat. Brukergrensesnittet vil bli forbedret, og det vil komme nye funksjoner som vil høyne produktiviteten for brukerne. Flere brukere skal samtidig kunne arbeide på samme fil.

Denne versjonen vil også ha støtte for .NET som er Microsofts plattform for XML nettjenester og er neste generasjons programvare som binder sammen informasjon, datamaskiner og systemer.

Står sterkt

Bentley som IT-selskap står også sterkt. Til tross for at toppsjef Greg Bentley mente at de nå var på bunnen av bunnkurven, kan selskapet vise til seks prosent vekst i fjor. Da er oppkjøpet av andre selskaper holdt utenom. Årets første kvartal viste en vekst på hele 11 prosent i forhold til året før. I alt har selskapet rundt 1500 ansatte og hadde et omsetning på 230 millioner dollar i fjor.

Et av de mest suksessfulle oppkjøp i fjor var Rebis. Programvareløsningene fra Rebis er et godt alternativ for mange Microstation-brukere som er involvert i å designe prosessanlegg. Ifølge Greg Bentley vil de fortsette med å kjøpe selskaper som bygger opp løsninger under Microstation.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.