IT

Fri programvare:- Dette vil ta lang tid

Tidkrevende. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) og professor Jon Bing ved Senter for rettsinformatikk sier begge at det vil ta lang tid før fri programvare har etablert seg i allmenn bruk.
Tidkrevende. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (t.v.) og professor Jon Bing ved Senter for rettsinformatikk sier begge at det vil ta lang tid før fri programvare har etablert seg i allmenn bruk. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
8. apr. 2008 - 15:50
Vis mer

Det Norske Teater, Oslo. Analyseselskapet Gartner mener at i 2012 vil 80 prosent av all programvare som utvikles, være basert på åpen kildekode. Et optimistisk bakteppe for det offisielle startskuddet for satsingen på fri programvare og åpne standarder i offentlig sektor: Konferansen Go Open på Det Norske Teater i regi av Friprogsenteret.

Flertallet av de 500 deltakerne fra kommuner og statlige virksomheter ønsker seg rimeligere IT-verktøy som fungerer sammen. Behovet er stort for å integrere systemene, som å koble sak- og arkiv opp mot elektroniske publikumstjenester på nett. Gevinsten er kjappere og billigere tjenesteproduksjon.Kostbart

Mange av dagens proprietære systemer er kostbare og lite integrasjonsvennlige, og slik vil det være en god stund til, ifølge regjeringen.

- Dette kommer til å ta lang tid, sier kunnskapsminister Solhjell (SV) til Teknisk Ukeblad. De etablerte leverandørene med proprietære systemer lar seg ikke bytte ut over natta.

- Men nå er det en kultur for å satse på alternativene, sier Solhjell.

- Men en utfordring er å få forretningsmessige løsninger her som faktisk er lønnsomme, sier jussprofessor Jon Bing, ekspert på forvaltning og informasjonsteknologi ved Senter for Rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo.- En plage

Konferansen kunne by på flere suksesshistorier om anvendelige og billige alternativer til de etablerte systemene. Likevel ligger det nok av hindringer innad i de offentlige virksomhetene selv, ifølge Kommunenes Sentralforbund.

- Mange lider av ”not invented here”-syndromet og vil ikke slippe til løsninger utenfra. Det er en plage, sa underdirektør Svein Erik Wilthil, som står i spissen for en rekke prosjekter for bruk av åpen løsninger i norske kommuner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.