IT

Fri informasjon fra staten

SSB vil gjøre sine data tilgjengelig for alle, så vi kan lage egne statistiske sammenligninger.
SSB vil gjøre sine data tilgjengelig for alle, så vi kan lage egne statistiske sammenligninger. Bilde: www.lumezart.com Creative Commons
Julie R. Andersen
7. juli 2009 - 12:48

I dag tilbyr Avinor flytider, flyplassnavn og flyselskapsnavn til alle, så lenge man følger vilkårene som er satt for bruk.

Flydatene er de samme som de reisende får presentert på Avinor.no og på skjermene på flyplassene, men hvem som helst kan nå bruke dem på egne sider og i nye applikasjoner.

Avinor er et aksjeselskap 100 prosent eid av staten. Bloggere stiller krav om at flere statlige etater og statseide bedrifter skal gjøre informasjonen lettere tilgjengelig.

SSB har kanskje landets største samling med data. Snart blir informasjonen satt fri.

Krever mer informasjon

3. juli skrev Erling Løken Andersen et blogginnlegg der han påpekte at SSBs store samling med data var vanskelig tilgjengelig.

Han ønsker seg bruk av API, et system som gjør det mulig å hente ut rådata på en enkel, automatisert måte.

Med API vil det bli langt enklere å bruke SSB-data utenfor sin opprinnelige kontekst, mener Andersen:

"Et åpent, gratis API fra Statistisk sentralbyrå vil tillate borgerne av Norge å utføre statistiske sammenstillinger og analyser som SSB og myndighetene ikke selv har tid eller ressurser til å gjennomføre. Resultatene av denne crowdsourcingen vil være underbygget av offisielle data, og vil kunne etterprøves på en enkel og vitenskaplig måte." skrev Andersen.

API fra SSB

Innspillet om SSB-data har vært en populær diskusjon på Twitter de siste dagene.

Samme dag som Andersen blogget, skrev Trygve Falch, løsningsarkitekt for Nye SSB.no, et brev der han fortalte om en total omlegging av SSBs nettsider:

"I den sammenheng kommer vi til å tilby en hel del API-er, både på datanivå, men også på metadatanivå. Foreløpig sluttdato for prosjektet er ikke satt, men det er snakk om en lansering midten eller slutten av 2010. MEN; det jeg ser for meg er at vi kommer til å tilby betatesting av disse tjenestene på et tidligere tidspunkt enn det. (håper jeg!)", skrev Falch.

Brevet var ikke en reaksjon på Twitter-debatten, men et svar til bloggeren Christian Leon Christensen, som kontaktet SSB allerede i mai.

Nye SSB.no

Thomas Bjørnskau, prosjektleder i Nye SSB.no, bekrefter at informasjon via API er noe SSB har jobbet med lenge:

– Vi er inne i et prosjekt som har holdt på et par år. I dag opprettet vi en prosjektblogg. Hele prosjektet er i sommerferiemodus, men i midten av august er vi oppe på nett på bloggen. Frem til nå har vi planlagt og jobbet med å få prioritering av prosjektet internt i SSB. Nå kan vi begynne å utvikle, sier Bjørnskau til Teknisk Ukeblad.

Han sier SSBs statistikkbank kan være vanskelig å bruke i dag.

– SSB ønsker å lage smarte løsninger for å gjøre det enkelt å få ut data og videreformidlere dem, sier Bjørnskau.

– Hva med Kartverket?

NRK synes dette er gode nyheter, men de vil ha mer. Hvorfor er ikke kartene fra Kartverket fritt tilgjengelig? Det spør Øyvind Solstad i bloggen NRKBeta.

Han oppfordrer lesere til å komme med forslag til flere som kan gjøre data tilgjengelig.

Kartverket hadde ikke anledning til å kommentere innspillet i dag.

Løgn, forbannet løgn og statistikk

Hva skal vi med all informasjonen? Andersen foreslår at vi lager grafer med nye sammenhenger, for eksempel mellom avfall og befolkningsvekst eller grensehandel og arbeidsledighet.

Statistikk er imidlertid så lett å misforstå. Bjørnskau siterer britiske statsminister Benjamin Disraeli:

– Det finnes løgn, forbannet løgn og statistikk.

Her kan vi som videreformidlere gjøre ganske store feil.

Videreformidle forståelse

"En vanlig reaksjon blant samfunnsvitenskapelige akademikere på denne nyheten, er selvsagt at lekmenn ikke kan håndtere statistiske data på en fornuftig måte. (...) Allerede under beta-testingen av SSB-API-et vil vi garantert få drøssevis med nye webtjenester som vil vise rare sammenhenger uten relevans til virkeligheten," skriver sosiolog Jan Frode Haugseth i sin blogg.

Haugseth, som tar en doktorgrad i programvareutviklerkultur i Skandinavia, mener likevel API fra SSB er en god idé.

Det stiller imidlertid krav til både SSB og brukerne, og det er Bjørnskau klar over:

– Dette er en av de viktigste årsakene til at vi skal jobbe mye og bevisst med vårt eget nettsted. Vi skal ikke bare videreformidle tallene, men forståelsen av tallene, sier Bjørnskau.

Fritt og gratis

– Det er viktig for de reelle sluttbrukerne at det skal være enkelt å komme tilbake til kilden, sier Bjørnskau.

La oss si at Teknisk Ukeblad trekker ut rådata fra SSBs nye nettside og bruker dem til å lage en egen tabell. Da kan ett klikk på denne tabellen føre våre lesere direkte til tallene fra SSB.

Bjørnskau er imidlertid klar over at det i så fall vil være opp til Teknisk Ukeblad om de vil linke til SSB eller ikke:

– Det kan godt hende de vil trekke ut tallene og så lage sin egne applikasjoner som ikke inneholder det potensielle klikket tilbake. Det er helt greit. Tallene våre er et offentlige gode. De brukes og kan potensielt misbrukes, men de er åpent og gratis tilgjengelig, sier Bjørnskau.

For alle

Han vil bruke både prosjektbloggen og diskusjonen på Twitter under #nyessbno til å få innspill fra brukere.

Samtidig understreker han at SSB har lange tradisjoner og formidler tall til folk med svært ulike behov, ikke bare tvitrere:

– Det er ikke lenge siden folk kom og ba om konsumprisindeksen på en lapp, fordi det alltid var slik den ble formidlet før, sier Bjørnskau.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.