NETTARKIV

Fri flyt av industridata

Odd Valmot
22. mai 2002 - 14:01

Den største forandringen på flere tiår innen industriell programvare står for døren. Nå skal alle systemer i bedriften bindes sammen og dataene tas vare på for å bidra til høyere produktivitet og lavere kostnader. Utviklingen drives frem av både amerikanske Wonderware og andre konkurrerende programvarebedrifter.

Wonderware står bak programvaren InTouch, som er markedsleder på sitt område med en andel av verdensmarkedet på 28 prosent. I Norge ligger andelen enda høyere. Selv om InTouch ennå er et svært viktig produkt for Wonderware, har bedriften fått en vesentlig større produktbredde.

Operatørens bilde

InTouch er først og fremst operatørens bilde av hva som foregår på de ulike maskinene og i de forskjellige prosessene. Alle dataene som genereres, kan også hentes inn i selskapets database. Det tette samarbeidet med Microsoft har gjort at de har fått lov å modifisere SQL Server til et produkt de har kalt Industrial SQL Server. En slik database kan motta svært store datamengder. For at de ikke skal bli helt uhåndterlige, har imidlertid selskapet utviklet en kompresjonsteknologi som reduserer plassbehovet ned til to prosent av det opprinnelige.

Dataene i basen gir helt andre muligheter for analyse og optimering enn når de bare vises for operatøren.

- En annen viktig effekt av slik datainnsamling er sporbarheten. Den gir muligheten til å kunne dokumentere alt som skjer fra råvarene kommer inn i bedriften, til de ferdige produktene sendes ut, sier salgssjef Truls Berntsen i Wonderware Scandinavia.

I slike logger ser man hvor mye råmaterialer som ble brukt, hvor lenge de ble varmebehandlet og helt ned til hvor mye vaskemiddel som blir brukt i en prosess. Slik sporbarhet er nødvendig for å kunne utstyre produkter med miljøsertifikater og annen dokumentasjon som kan gi kunden den detaljeringsgrad på produktene de trenger.

Limer sammen

Til i dag har det ikke vært vanlig å forbinde data fra produksjonen med andre systemer i bedriften, men nå går utviklingen i denne retningen raskt. Wonderware har utviklet grensesnitt mot SAP og Baans ERP-systemer som forbinder sensorene og PLS-ene i fabrikken med bedriftens planleggingssystemer.

Invensys-gruppen vil også utnytte mulighetene som ligger i at de har så mange programvareselskaper som produserer industrielt rettet programvare. Det siste produktet i Wonderware-familien er derfor den nyutviklede plattformen ArchestrA, der navnet spiller på arkitektur i orkester og at de ulike produktfamiliene integreres. I ArchestrA behandles alt som individuelle objekter.

- Denne teknologien representerer en voldsom forandring i forhold til dagens måte å håndtere industrielle data på, sier Berntsen, som tror norsk industri har mye å vinne på å knytte sammen datastrømmene i bedriften.

Wonderware lanserer Industrial InSQL 8.0, Applikasjonsserver og ArchestrA i år, som alle blir vist frem på Eliaden 2002.

Wonderware er ett av selskapene i det engelskregistrerte programvarekonglomeratet Invensys. Selskapene i Invensys-gruppen har en omsetning på nesten 26 milliarder kroner og sysselsetter 76.000 personer. Selskaper som Baan, Foxpro og APL inngår i porteføljen. Disse selskapene driver med alt fra innhenting av data fra maskiner og PLS til industrielle ERP-systemer.

Wonderware startet allerede i 1989, da de lanserte produktet InTouch for PC som et grensesnitt mot datastrømmer fra ulike sensorer og PLS-er. Dette var det første produktet i sitt slag som var laget for Windows, på en tid da de færreste visste at Windows eksisterte. Det var også starten på et meget sterkt partnerskap med Microsoft i en tid da DOS ennå dominerte. I 1994 kom programvaren i Norge og har fått en meget stor utbredelse i industrien. Siden den gang er selskapet blitt verdens største programvareleverandør innen industriell automatisering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.