ENERGI

EU med rekordstøtte til grønn industri i Norge - Freyr får milliardbeløp

Batteriprodusentene Freyr og Vianode får i overkant av en milliard kroner hver i støtte fra EU som gir til sammen 5,7 milliarder til fem norske prosjekter.

Freyr-sjef Tom Einar Jensen sier tilskuddet er en anerkjennelse av hvor viktig batterier er for energiomstillingen.
Freyr-sjef Tom Einar Jensen sier tilskuddet er en anerkjennelse av hvor viktig batterier er for energiomstillingen. Foto: Sverre Chr. Jarild
14. juli 2023 - 07:50 | Endret 14. juli 2023 - 11:04

– Dette tilskuddet er en anerkjennelse av hvor viktig batterier er for energiomstillingen, sier administrerende direktør Tom Einar Jensen i Freyr i en pressemelding.

Freyr og Vianode får 100 millioner euro hver. Det tilsvarer 1,12 milliarder kroner med dagens kurs og er en del av EUs innovasjonsfond (EUIF), som skal fremme grønne teknologiprosjekter.

Batteriselskapet Vianode, som holder til i Porsgrunn, er eid av Elkem, Hydro og Altor. De er plukket ut av EUs innovasjonsfond for å kunne skalere opp sin produksjon.

– Tilskuddet viser at EU-kommisjonen er overbevist om Vianode som et fremtredende prosjekt i kutting av klimagassutslipp, og til å drive teknologisk innovasjon gjennom et skalerbart og konkurransedyktig verdiforslag, skriver administrerende direktør Hans Erik Vatne i en pressemelding.

Rekordbeløp i støtte

EUs innovasjonsfond går inn med et rekordbeløp i norsk industri og næringsliv, ifølge Enova. Hele 510 millioner Euro, eller 5,7 milliarder norske kroner etter dagens kronekurs, stilles til disposisjon for fem prosjekter i Norge. Selskapene som får støtte er Norway Fortescue Future Industries, Freyr, Vianode, Norsun og Nordic Electrofuel. Totalt delte innovasjonsfondet ut 3,6 milliarder Euro til i alt 41 prosjekter.

– Den brede støtten fra EUs innovasjonsfond viser at norsk industri og næringsliv er helt i tet på innovasjon og teknologiutvikling. De fem prosjektene som får støtte, peker alle fram mot den omstillingen vi står overfor som samfunn, sier administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad i en uttalelse.

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad (t.h) og klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gleder seg over EU-støtten til norske bedrifter. Her er de to avbildet ved en tidligere anledning. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Enova-sjef Nils Kristian Nakstad (t.h) og klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gleder seg over EU-støtten til norske bedrifter. Her er de to avbildet ved en tidligere anledning. Foto:  Odd Richard Valmot

Enova har ansvar for Norges deltakelse i EUs innovasjonsfond og støtter norske søkere til fondet.

– Vil bidra til store utslippsreduksjoner

EUs innovasjonsfond er den fremste støtteordningen for investeringer i ny teknologi i EUs klimastrategi. Ordningen er finansiert gjennom EUs klimakvotesystem (EU ETS), som Norge deltar i. 

– Prosjektene vil bidra til store utslippsreduksjoner og utviklingen av innovative teknologier. Ammoniakk, batterier, og solcellematerialer blir viktige, grønne industriområder for fremtiden, og disse tildelingene viser at Norge er i fremste rekke i denne nødvendige omstillingen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i pressemeldingen.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er svært fornøyd med at også norske energibedrifter når opp i konkurransen om Innovasjonsfondets midler.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) Foto:  Eirik Helland Urke

– Det er tøff konkurranse og lover godt for Norges innovasjonsevne og energiomstilling fremover, sier Aasland i en uttalelse.

Fem prosjekter får midler

De fem prosjektene fordeler seg over tre program innenfor innovasjonsfondet:

• Innovativ elektrifisering i industri og hydrogen

• Mellomstore pilotprosjekter

• Produksjon av komponenter for energiomstillingen 

Freyr Battery skal bygge en storskala battericellefabrikk i Mo i Rana i Nord-Norge, mens Vianode ved hjelp av fornybar kraft og renere prosessering vil kutte utslipp i produksjon av grafitt som i vekt utgjør den største delen av et bilbatteri. Selskapets industrielle pilot har vært i drift i Kristiansand siden april 2021 og skalerer opp full industriell produksjon på Herøya i 2024.

Norway Fortescue Future Industries som skal skal produsere grønn ammoniakk, har et prosjektet lokalisert i Bremanger kommune i Vestland fylke. Nordic Electrofuel AS skal produsere karbonnøytralt e-drivstoff basert på syntetisk hydrokarbon og skal etter planen bygge et elektrofuel anlegg på Herøya som ventes å være i produksjon i 2026. 

NorSun produserer ingots og wafere for sol-verdikjeden i Årdal og har som mål å ekspandere produksjonsanlegget både i Årdal og andre steder i landet. 

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.