SAMFERDSEL

Freske fraspark med halmsprit i bensinen

3. okt. 2000 - 06:37

Bruk av stoffet metyl-tertiær-butyl-eter (MTBE) i bilbensin er blitt kritisert fordi stoffet er giftig. Dersom MTBE søles ned i grunnvann, kan aromaforurensning oppstå ved at stoffet gir vannet lukt.

Dersom etanol skal erstatte MTBE i bilbensin, er problemet å lage etanol billig nok. Professor Birgitte Ahring ved Institutt for bioteknologi på Danmarks Tekniske Universitet har, sammen med seniorforsker Anne Belinda Thomsen, funnet en metode for å lage etanol av hvetehalm. Prosessen er et resultat av fem års forskning og kan dessuten brukes til å øke gassproduksjonen i biogassanlegg.

- Poenget er at vi har utviklet en teknikk for å resirkulere den enorme mengde prosessvann som behøves, forklarer professor Ahring. Uten en slik resirkulering er bioetanol-prosessen ikke praktisk i bruk. Fordelen ved å bruke sprit som oktanstyrende tilsetting, er at man da ikke tilfører noen netto mengde karbondioksid til atmosfæren, ettersom sprit lages av vekster.

Oktanstyring i bilbensin ble nødvendig da blyforbindelser ble forbudt av miljjøhensyn. I land der grunnvann utgjør hovedkilde for drikkevann, er også MTBE problematisk. I Norge brukes stort sett overflatevann som drikkekilde. Østlandsområdet får heller ikke bensin med MTBE.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.