NYHETSBREV

Fremtidens industri

Denne robotiserte hånden symboliserer fremtidens industri. Digitalisering og robotisering vil gi industrien mulighet til å produsere både bedre og mer kostnadseffektivt.
Denne robotiserte hånden symboliserer fremtidens industri. Digitalisering og robotisering vil gi industrien mulighet til å produsere både bedre og mer kostnadseffektivt. Bilde: Colourbox
30. okt. 2015 - 06:22

Onsdag 25. november arrangerer Automatisering og Teknisk Ukeblad konferansen Fremtidens industri. Der blir problemstillinger og muligheter knyttet til utviklingen av moderne automatisering for landbasert industri belyst av eksperter.

Norsk industri behøver ikke bli utkonkurrert på pris. Det er flere eksempler der norske industribedrifter vinner i konkurranse mot lavkostland. Riktig og vel gjennomtenkt automatisering er nesten alltid en viktig faktor. Utviklingen går raskt, og mulighetene er mange, ikke minst innen digitalisering. På konferansen Fremtidens industri belyser vi trender i automatisering og bringer eksempler på moderne og vellykket norsk industriproduksjon.

Automatisering øker

Fremtidens industri vil være automatisert i langt høyere grad enn hva som er tilfellet i dag. Det lønner seg å være forsiktig med å uttale seg bestemt om fremtiden, men at automatisering vil øke, er blant de trygge spådommene.

I Tyskland forbereder industrien og myndighetene dette sammen gjennom programmet Industrie 4.0, et program som har fått mye oppmerksomhet langt ut over Tysklands grenser. Tilsvarende programmer finnes i en rekke land. Men ikke i Norge.

Meld deg på, og vær velkommen onsdag 25. november.

Suksess uten oljehjelp

Jan M. Moberg, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad Media AS, sitter med god oversikt over norsk industri. Han peker på at spesielt siden norsk industri ikke lenger svømmer i oppdrag fra petroleumsindustrien, er det viktig å lære av dem som lykkes.

– Skal vi klare å finansiere velferdssamfunnet i fremtiden, må vi få flere ben å stå på og samtidig jobbe smartere. Heldigvis finnes det gode eksempler på norske bedrifter som har lyktes – også uten hjelp av høy oljepris. Interessen for hva de har gjort for å lykkes er derfor spesielt høy. Bruk av digitalisering og automatisering gir nye muligheter – også for oss som opererer i høykostlandet Norge, sier Moberg.  

Les: Nettverk av fagfolk for industriell vekst

Fagkyndige foredragsholdere

Foredragsholdere blir tungvektere fra både leverandørsiden og brukersiden når det gjelder automatisert produksjon. Fra suksessbedriften Ekornes stiller teknisk sjef Jon Einar Løvoll. Lars Støbakk Stenerud har, som daglig leder i Plasto, konkurrert ut kinesere både på pris og kvalitet – han vil fortelle hvordan Plasto har lyktes.

Les: Danker ut kineserne

Fra Phoenix Contact og Siemens får deltakerne et bilde av fremtidens industri fra leverandørenes ståsted og høre hvordan de tenker.

Eksempler fra forskningen

Akademia, forskning og utvikling er også representert. Torger Reve, professor i strategi og industriell konkurranseevne, stiller opp. Det samme gjør instituttleder Morten Breivik fra Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU. Den mer anvendte forskningen er representert ved prosjektdirektør Ottar Henriksen fra Sintef Manufacturing.

I stedet for å gjenta det upresise spørsmålet «Hva skal vi leve av etter oljen?», vil denne konferansen gi deltakerne nyttig informasjon, ideer og innspill til hvordan de kan forberede sin bedrift til å takle konkurranse fra lavkostland og holde seg konkurransekraftig i en stadig mer digitalisert hverdag.

Les: Det er nå det må satses på innovasjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.