ARBEIDSLIV

Fremtidens forskere

27. sep. 2001 - 19:41

Kandidater fra Østerrike, Tyskland og Storbritannia tok de gjeveste prisene i den 13. EU-konkurransen for unge forskere. Finalen ble arrangert i Bergen 21. september i regi av stiftelsen Ungdom og forskning.

Totalt ble premier for om lag 600.000 kroner delt ut. Østerrikernes prosjekt dreide seg om behandling av hudsykdommer ved hjelp av ultrafiolett stråling. De tyske forskerne har arbeidet med kartlegging av skyer ved hjelp av satelittbilder.

Fra Storbritannia kom et prosjekt om soppinfeksjon og motstand mot behandling.

Sammen med H.K.H. kronprins Haakon delte generaldirektør i Europakommisjonen, dr. Achilleas Mitsos, ut prisene. Av rundt 30.000 deltakere ble 93 ungdommer plukket ut til å delta i finalen i Bergen. Ingen norske deltakere nådde til topps i årets konkurranse.

EU arrangerer denne konkurransen hvert år, og det er andre gang finalen er lagt til et land utenfor EU. Norge er fullverdig medlem av EUs femte rammeprogram for forskning og stiller slik på lik linje med EU-landene.

Bedre enn sex?

Ved prisoverrekkelsen understreket dr. Mitsos at den største utfordringen i dag er å oppmuntre talentfulle ungdommer til å satse på en karriere innenfor naturvitenskap og forskning.

Juryens leder, professsor Pauline Slosse, sa at det er like gledelig hvert år å møte så mange engasjerte og begavede ungdommer. I år har nivået vært både høyt og jevnt. Juryen har hatt en svært vanskelig oppgave.

Professor Ivar Giæver beskrev hvor fascinerende vitenskap kan være, på sin egen måte i sin tale til forsamlingen: – Science is more exciting than wine, sex and women, believe me.

Hvor mange han på denne måten lokker til en forskerkarriere er uklart.

Spanske jenter til Svalbard:

Clara Coll Lladò (18) og Francina Sintas I Nicolau (19) vant et forskeropphold på Svalbard i regi av Norsk polarinstitutt. De skal få bli med forskere på tokt. På Svalbard finnes et større felleseuropeisk forskningsprogram, The Large-scale Facility for Arctic Environmental Research. Clara og Francinas har forsket på oppdrettsfisk.

Norge har også en ekstrapris som vertsland. Bruno Bugada fra Frankrike og Johannes Kuhnert fra Tyskland får bli med på neste års Space Camp for unge forskere på Andøya, hvor blant annet rakettoppskyting står på programmet.

Neste års EU Contest for Young Scientists arrangeres i Wien i Østerrike.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.