BYGG

Fremtiden står på museum

Stein Jarle Olsen
19. juli 2007 - 08:00

Fremtidshuset var Telenors boligforskningslaboratorium og skulle demonstrere for alle andre hvordan det faktisk kunne gjøres. Huset ble bygget i 2001, og var fullspekket med elektroniske duppeditter - alt for å gjøre livet både enklere og bedre. I tillegg hadde det flyttbare vegger, slik at planløsningen enkelt kunne endres ved behov.

Stuet vekk

Elektronikken er ikke like imponerende i dag, når flatskjermer, projektorer og trådløs kommunikasjon nærmest har blitt allemannseie.

– Da vi bygget Fremtidshuset, jobbet vi med et stort spenn av tekniske løsninger. Mange av dem var løsninger som var nært forestående, mens andre var lenger inn i fremtiden. Særlig jobbet vi med andre måter å kommunisere på enn bare via tekst og tale, sier tidligere prosjektleder for Fremtidshuset i Telenor, Arnfinn Nyseth.

– Arena for kreativitet

Vannbåren varme, hjemmekontor med muligheter for videokonferanse og egen multimediaterminal som gir poden umiddelbar elektronisk kontakt med vennene. Noen som kjenner seg igjen?

– Du kan si at vi ville lage en slags arena for kreativitet, hvor vi forsøkte å gi folk tanker og idéer de kunne bruke til å finne løsninger i sine egne hjem. Mye av det vi la inn i huset den gang, er nok langt mer vanlig i norske hjem i dag, sier Nyseth.

Han forteller også at Telenor ikke har noen stående planer for et nytt Fremtidshus, men at arbeidet med fremtidens løsninger pågår kontinuerlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.