Telenors fremtidshus står i dag på museum på Maihaugen i Lillehammer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Kjøkkenbordet fungerer også som konferanserom, med projektor og muligheter for videotelefoni. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Kjøkkenet ser stort sett ut som hvilket som helst annet norsk kjøkken - kanskje bortsett fra den store flatskjermen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
I stua finner vi ikke mindre enn tre projektorer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fremtidshuset. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fremtidshuset er stuet vekk blant hus fra 1900-tallet på Maihaugen på Lillehammer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Mediesenteret er vel stort sett en naturlig del av de fleste norske hjem i dag. Legg dog merke til den flyttbare veggen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
En egen liten kontrollterminal styrer alt fra lyd og lys til vinduer og persienner. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
En av de mange projektorene. Den gjennomsiktige skjermen er dog ikke så vanlig, selv i dag. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Som en skarp kontrast til de tradisjonelle husene ligger Fremtidshuset, i ytterste hjørne av Maihaugen-museet. (Bilde: Stein Jarle Olsen)

Fremtiden står på museum

  • Bygg

Fremtidshuset var Telenors boligforskningslaboratorium og skulle demonstrere for alle andre hvordan det faktisk kunne gjøres. Huset ble bygget i 2001, og var fullspekket med elektroniske duppeditter - alt for å gjøre livet både enklere og bedre. I tillegg hadde det flyttbare vegger, slik at planløsningen enkelt kunne endres ved behov.

Stuet vekk

Elektronikken er ikke like imponerende i dag, når flatskjermer, projektorer og trådløs kommunikasjon nærmest har blitt allemannseie.

– Da vi bygget Fremtidshuset, jobbet vi med et stort spenn av tekniske løsninger. Mange av dem var løsninger som var nært forestående, mens andre var lenger inn i fremtiden. Særlig jobbet vi med andre måter å kommunisere på enn bare via tekst og tale, sier tidligere prosjektleder for Fremtidshuset i Telenor, Arnfinn Nyseth.

– Arena for kreativitet

Vannbåren varme, hjemmekontor med muligheter for videokonferanse og egen multimediaterminal som gir poden umiddelbar elektronisk kontakt med vennene. Noen som kjenner seg igjen?

– Du kan si at vi ville lage en slags arena for kreativitet, hvor vi forsøkte å gi folk tanker og idéer de kunne bruke til å finne løsninger i sine egne hjem. Mye av det vi la inn i huset den gang, er nok langt mer vanlig i norske hjem i dag, sier Nyseth.

Han forteller også at Telenor ikke har noen stående planer for et nytt Fremtidshus, men at arbeidet med fremtidens løsninger pågår kontinuerlig.