Fremtiden står på museum

Telenors fremtidshus står i dag på museum på Maihaugen i Lillehammer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Kjøkkenbordet fungerer også som konferanserom, med projektor og muligheter for videotelefoni. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Kjøkkenet ser stort sett ut som hvilket som helst annet norsk kjøkken - kanskje bortsett fra den store flatskjermen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
I stua finner vi ikke mindre enn tre projektorer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fremtidshuset. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Fremtidshuset er stuet vekk blant hus fra 1900-tallet på Maihaugen på Lillehammer. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Mediesenteret er vel stort sett en naturlig del av de fleste norske hjem i dag. Legg dog merke til den flyttbare veggen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
En egen liten kontrollterminal styrer alt fra lyd og lys til vinduer og persienner. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
En av de mange projektorene. Den gjennomsiktige skjermen er dog ikke så vanlig, selv i dag. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Som en skarp kontrast til de tradisjonelle husene ligger Fremtidshuset, i ytterste hjørne av Maihaugen-museet. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
  • Bygg

Fremtidshuset var Telenors boligforskningslaboratorium og skulle demonstrere for alle andre hvordan det faktisk kunne gjøres. Huset ble bygget i 2001, og var fullspekket med elektroniske duppeditter - alt for å gjøre livet både enklere og bedre. I tillegg hadde det flyttbare vegger, slik at planløsningen enkelt kunne endres ved behov.

Stuet vekk

Elektronikken er ikke like imponerende i dag, når flatskjermer, projektorer og trådløs kommunikasjon nærmest har blitt allemannseie.

– Da vi bygget Fremtidshuset, jobbet vi med et stort spenn av tekniske løsninger. Mange av dem var løsninger som var nært forestående, mens andre var lenger inn i fremtiden. Særlig jobbet vi med andre måter å kommunisere på enn bare via tekst og tale, sier tidligere prosjektleder for Fremtidshuset i Telenor, Arnfinn Nyseth.

– Arena for kreativitet

Vannbåren varme, hjemmekontor med muligheter for videokonferanse og egen multimediaterminal som gir poden umiddelbar elektronisk kontakt med vennene. Noen som kjenner seg igjen?

– Du kan si at vi ville lage en slags arena for kreativitet, hvor vi forsøkte å gi folk tanker og idéer de kunne bruke til å finne løsninger i sine egne hjem. Mye av det vi la inn i huset den gang, er nok langt mer vanlig i norske hjem i dag, sier Nyseth.

Han forteller også at Telenor ikke har noen stående planer for et nytt Fremtidshus, men at arbeidet med fremtidens løsninger pågår kontinuerlig.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå