IKT

Fremtiden i øret

19. apr. 2001 - 17:03

– Hei, jeg er Dana Le, hyggelig å treffe deg.

– Luke Hughes, hyggelig å treffe deg også.

Slik utveksler vi navn og høflighetsfraser med et håndtrykk, og sekunder senere har de fleste glemt navnet på den andre. Men i dette tilfellet vil ikke Dana glemme hvem hun hilste på. Med en ørepropp som også fungerer som mikrofon, og en PC i lommeformat, lagres navnet til Luke automatisk. Maskinen forstår at når Dana sier “Hyggelig å treffe deg”, skal den lagre navnet til den som snakker etterpå.

Informasjonen lagres på lomme-PC-en og sendes via mobilnettet til hjemmeserveren. Senere kan Dana spørre datamaskinen om hvem hun møtte denne datoen og få svar på øret. Den samme teknikken kan hun bruke for å lagre ideer hun kommer på, eller motsatt, for å hente informasjon hun trenger og som ligger på hjemmeserveren eller på nettet.

Forsmak

Teknisk Ukeblad fikk nylig, som første representant for pressen, en forsmak på hva vi kan vente oss i gatebildet om tre-fem år. Vårt besøk fant sted på Accentures nyinnredede laboratorium i Palo Alto, en drøy halvtimes kjøretur sør for San Francisco, i hjertet av Silicon Valley.

Prototypen vi fikk se hadde ledning mellom øreproppen og PC-en. Den vil bli erstattet av trådløs overføring basert på Bluetooth. Selve PC-en var på størrelse med en bok. Den vil bli krympet til en boks på størrelse med en PDA. For utenforstående vil det se ut som Dana snakker med seg selv. Men dette er allerede en trend med mobiltelefon og kommer ikke til å være uvanlig om noen år.

Gir overtak

Leder for forskningsavdelingen, Lucian P. Hughes, tror slike bærbare datamaskiner vil bli vanlige om noen år. Ikke bare i dagliglivet, men også i møterommet: I det du hilser på hver enkelt og de svarer med navn går informasjonen via mikrofonen i øreproppen ut på nettet. Mens du begynner møtet, sjekkes identitet og bakgrunn på hver enkelt og du får informasjon tilbake på høreproppen. Det gir deg et overtak.

Eller tenk deg at du sitter i forhandlinger. Da kan du ha et helt ekspertpanel bak deg som gir råd om neste trekk.

– Teknologien eksisterer i dag, men den er kostbar. Prisen må ned fra dagens rundt 3000 dollar til 500 dollar før dette blir butikk, sier Owen Richter som jobber på det samme prosjektet. Det kan ta tre år før prosessorene i en Palm eller lignende blir kraftig nok for å kunne behandle talegjenkjenning.

Fjernprat

Idet du runder hjørnet på vei inn til kontorene, møtes du av en kortvegg der det til enhver tid vil vises video fra en tilsvarende korridor hos Accentures lab i Chicago. – Vi skal stoppe og si hei og utveksle noen ord. Folk her og de i Chicago får dermed følelsen av å være i samme gruppe, sier Hughes. En tilsvarende vegg vil bli laget for laboratoriet i Sophia Antipolis.

På veggene i korridorene kommer såkalte magiske bilder, som skifter bilde og som du også kan bruke som en touchscreen til å hente opp informasjon.

- Vi kommer også til å ha en slik magisk vegg ved utgangen av laboratoriet. Den vil kjenne meg igjen og fortelle meg om trafikken før jeg drar hjem, sier Hughes.

Det magiske bildet kan minne Hughes om neste møte og oppdatere ham på sakspapirene og om hvem som kommer på møtet. Hughes spår at små, elektroniske duppeditter med trådløs kommunikasjon, også kalt smart støv, vil bli viktige i fremtiden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.