SAMFERDSEL

Fremskynder fartssperre

Redigert 0204204: Aprilspøk!

For å forsikre seg om at alle dieselkjøretøyer over 3,5 tonn har fartsperrer installert innen 1.januar 2005, har statsråd Toril Skogsholm bestemt at de må være installert allerede 1. juni. 2004.

Det er et nytt EU-direktiv som bestemmer at alle kjøretøyer i som veier over 3,5 tonn må ha fartsperre på 90 kmh fra og med 1.1. neste år. Bestemmelsen har tilbakevirkende kraft for alle dieselkjøretøyer med totalvekt over 3,5 t som er registrert etter 1.1.2001.

Fartssperren blir elektronisk og vil for dieselbiler styre tilførselen av diesel til brennstoffpumpa. Fartssperren plomberes fast i bilen på et synlig sted slik at Biltilsyn og Politi kan se at den er montert. For enkelhets skyld monteres fartsperren der hvor sigarettenneren i dag er plassert.

Årsaken til at Skogsholm har fremskyndet datoen til 1. juni er samarbeid med helsemyndighetene. Som kjent blir det forbudt å røyke på utesteder på grunn av vern av arbeidsplassene. Biler over 3,5 tonn er å anse som arbeidskjøretøy, og røykeloven vil dermed også gjelde for sjåfører. Skogsholm sier i en kommentar at dette vil bedre trafikksikkerheten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.