IKT

Fremskritt for polymerelektronikk

Finn Halvorsen
28. jan. 2003 - 07:50

Forskningsinstitusjoner verden over forsker stadig intenst på halvledende tynnfilm polymermaterialer som utgangspunkt for elektronikkomponenter. Dette er teknologi i samme gate som Opticom skal basere sine kommende produkter på.

Like før årsskiftet presenterte dr Beng Ong Xerox Research Centres seneste resultater innen området på en konferanse i Boston. Ong er leder for polymerelektronikkgruppen ved Xerox Research Centre i Canada og har mer en 110 US-patenter innen området.

Sammen med Motorola Labs og Dow Chemical arbeider Xerox nå med utvikling av organiske polymermaterialer og prosessteknologier for fremstilling av elektronikkretser med svært store arealer basert på konvensjonell trykketeknologi. Dette faller langt billigere enn tradisjonelle fotolitografiske prosesser med flere titall prosesstrinn.

Like viktig er at produksjonen også kan foregå i vanlige omgivelser. Man trenger ikke ultrarenrom og høytemperatur vakuumomgivelser.

Polymermaterialene som har vært benyttet til nå har hatt en tendens til å brytes ned når de kommer i kontakt med oksygen. De nye materialene Xerox har utviklet skal være svært stabile også i normale atmosfæriske omgivelser.

Anvendelser

Xerox har allerede laget demo-versjoner av transistorer produsert med vanlig blekkskriverteknologi. Selv om slike plasttransistorer ikke har like høye svistsjehastigheter og tar større plass enn silisiumtransistorer, er de svært godt egnet til en rekke formål som fleksible PC- og TV-skjermer eller elektronisk papir.

Xerox venter at slike elektroniske komponenter vil bli tatt i bruk i løpet av de neste tre til fem år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.