SAMFUNN

Fremragende forskning

29. juni 2000 - 13:55

Banebrytende

– Professor Peter Andrekson har i løpet av imponerende kort tid rukket å gjøre banebrytende arbeid på flere områder – som kan bli avgjørende for etablering av nødvendig kapasitet i kommunikasjonsnettene, sier juryformann og visekonsernsjef Ole Petter Håkonsen i Telenor.

– Vi ser en utvikling mot sammensmelting av innhold i tradisjonell kringkasting og data- og kommunikasjonstjenester. Dette vil drive frem behov for overføring av video og store datafiler i en helt annen grad enn tidligere. Juryen mener at dette kan få store konsekvenser for både arbeids- og privatliv om noen år, på linje med det som bilismen førte til i forrige århundre, sier Håkonsen.

Internasjonal kapasitet

Professor Andrekson har levert banebrytende arbeid spesielt innen bølgelengdemultipleksing, heloptisk svitsjing og datamanipulasjon og høyhastighets optisk transmisjon. For disse arbeidene har han etablert seg som en kapasitet som nyter høy anerkjennelse i det internasjonale fagmiljøet innen sitt felt.

Originale resultater har vært karakterisering av laserdioder, den første eksperimentelle studie av bølgelengdemultipleksing kombinert med solitontransmisjon, på avstander opp til 10.000 kilometer, heloptisk demultipleksing av høyhastighets optiske signaler ned til nivåer som kan behandles elektronisk (fra 64 Gbit/s til 4 Gbit/s).

Sist, men ikke minst kan nevnes en rekord som består av å overføre 80 Gbit/s over 172 kilometer på installert, kommersiell fiber, og på én bølgelengde, som så ble demultiplekset til 10 Gbit/s heloptisk.

Andrekson har produsert en imponerende liste av publikasjoner, et femtitall alene, og 80 sammen med andre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.