IKT

"Fremkall" digitalbilder selv

Vi har sett på de ulike alternativer. Konklusjon: Dyrt å skrive ut selv, men kvaliteten holder.

I få andre land har folk skaffet seg digitale kameraer i et slikt tempo som i Norge. Det fine med digitale bilder er at de kan brukes til det meste. De kan sendes med e-post, de kan arkiveres på harddisker, CD-er og DVD-er, de kan skrives ut og - slik som her i TU - de kan sendes rett i pressa.

Men digitale bilder bryter også et innarbeidet mønster. Folk har ikke lenger noen filmrull som kun har en misjon i livet; - bli fremkalt og kopiert på papirbilder. Det betyr at færre av bildene havner på papir, men det blir delvis kompensert av at digitalfotografene er ivrigere på avtrekkeren. De tar fem ganger flere bilder enn de med tradisjonelle kameraer.

Selv om de tradisjonelle fotokjedene har vært flinke til å tilby papirkopier av digitale bilder, har de fått konkurranse fra skriverleverandørene. De ser nå sitt snitt til å rive til seg et stort segment av dette lukrative markedet. Hvor lukrativt det er, kan tall fra HP illustrere. Av gigantkonsernets overskudd, kom hele 80 prosent fra skriverne. Og selv om tallene sitter langt inne, antar vi mye av dette skyldes blekk og etter hvert papir. De andre blekkleverandørene har nok samme gode opplevelsen på bunnlinjen når de selger oss de dyre dråpene.

Utvilsomt kunne skriverleverandørene spenne ben under den tradisjonelle fremkallerbransjen over natta hvis de ønsket det. Marginene på blekk er astronomiske og literprisen kan vel best sammenliknes med parfyme. Men selv om blekkprisen er falt, ønsker de ikke å ødelegge de høye fortjenestene.

Fargeområde

Det er mange faktorer som bestemmer kvaliteten på fotografier fra en blekkskriver. Mange synes å tro at det kun dreier seg om oppløsning, men det er ikke riktig. Når punktene blir mindre enn det øyet klarer å oppfatte, er andre faktorer vel så viktige og viktigere. Jo flere farger, jo bedre. Selv om de tre primærfargene cyan, magenta og gult - med assistanse fra sort - burde være nok, er ikke det riktig i praksis.

Det fargeområdet enkeltfargene klarer å gjeng,i er ikke stort nok i forhold til det øyet kan oppfatte. Derfor vil flere farger bidra til å øke fargeområdet. Typen blekk er også av betydning.

Pigmentblekk, slik som Epson benytter har mindre fargeområdet, men kan til gjengjeld by på best holdbarhet. Bare for få år siden var blekkskriverne rene katastrofeområdet på holdbarhetssiden. De siste par årene har blekkleverandørene, også de som benytter kjemiske fargestoffer, forbedret sin holdbarhet betraktelig. I dag er de like gode og bedre enn tradisjonelt fremkalte bilder. Vær oppmerksom på at samspillet med papiret er svært viktig. Skal du oppnå god holdbarhet, må du bruke originalpapir. Faller du for fristelsen til å bruke billig uoriginalt papir, kan du redusere holdbarheten til en tiendepart eller mindre.

Kvalitet

Blekk er bedre enn sølv. Det er konklusjonen på denne testen. Bildene du skriver ut selv, med Canon som klar vinner, blir bildene bedre enn de du sender bort til fremkalling. Fargeområdet er større og bildene er penere å se på.

Hastighet

Her er det ingen tvil: Canon er raceren, og det er kanskje ikke så rart. Modellen har ufattelige 5376 dyser som pøser ut blekk i et ufattelig tempo. Selv om trenden er flere og raskere dyser, er det ingen som slår Canon her.

Enkelhet

Det enkleste er å skrive ut selv. Alle skriverne vi så på hadde svært god programvare til det bruket og det er lett å kontrollere kvaliteten selv. Sender du bort bildene er det flere måter å gjøre det på. Du kan sende dem over nettet, men det er ikke alltid like enkelt. Mange av de nettstedene vi så på, burde jobbe videre med brukervennligheten. I tillegg tar det lang tid å overføre mange høyoppløselige bilder. Enklest er det å ta med bilden på en CD eller et minnekort og gå i fotobutikken.

Pris

Prisen for å lage bilder i det vanlige 10 ganger 15 cm formatet varierer sterkt. Skal du skrive de ut selv må du først kjøpe en skriver. De modellene vi testet er ikke de billigste, men de som egner seg best til fotoutskrifter. Med en slik i huset får du også dekket behovet for alle slags utskrifter.

Sender du bort bildene varierer prisene sterkt, fra to kroner og oppover mot det dobbelte. Det du må huske på er at det kommer på både oppstartspriser, porto og ekspedisjonsgebyr, og prisene varierer vilt. Japanfoto har de billigste bildene, men mest tilleggskostnader. Skriver du ut mange bilder betyr ikke det så mye, men ved små serier kan det fort koste mye per bilde.

Prisen på blekkutskriftene var høyere, men kvaliteten og holdbare. Vi har testet det beste papiret fra alle leverandørene, men det er mye spart på å gå litt ned på papirkvaliteten hos HP og Canon - og vi tror ikke kvaliteten lider mye.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.