KLIMA

Fremdeles stor flomfare

Flomfaren er fremdeles stor. I Aust-Agder og Telemark ventes fem-årsflom de nærmeste dagene.
Flomfaren er fremdeles stor. I Aust-Agder og Telemark ventes fem-årsflom de nærmeste dagene. Bilde: Falch, Knut
Camilla Aadland
29. apr. 2008 - 14:19

Det er fremdeles mer snø enn normalt i fjellområdene i Sør-Norge, og vannføringen er økende i vassdrag under 1000 meter over havet.

NVE har derfor sendt ut varsel om at det ventes større flom enn vanlig i disse områdene.

Nærmere

– Faren for flom har i hvert fall ikke blitt mindre den siste tiden. Vi nærmer oss flomsesongen, og risikoen har holdt seg, sier vakthavende hydrolog Paul Christen Røhr ved NVEs flomvarslingstjeneste.

Fare i Aust-Agder og Telemark

Flomsesongen har såvidt begynt, og kan vare ut i juni, avhengig av været. Værutsiktene fremover er ikke lovende.

NVE har i dag sendt ut flomvarsel for Aust-Agder og Telemark der snøsmelting og lokalt stor nedbør ventes å gi femårsflom i de fleste vassdragene øst i Aust-Agder og vest i Telemark i dag og i morgen.

Været bestemmer

I de høyereliggende delene av Skiensvassdraget ventes det ikke flomvannføring, melder NVE.

– Det er også meldt nedbør på Østlandet mot slutten av uken. Værutviklingen fremover styrer alt, sier Røhr.

Mye regn i snøsmelteperioden kan føre til stor flom, selv i områder med lite eller ingen snø. Temperaturforholdene vil også påvirke forløpet av vårflommen.

Høy temperatur vil gi rask snøsmelting og større flomfare, mens langsom temperaturøking reduserer flomfaren. Uten regn i snøsmelteperioden, vil vårflommen normalt ikke gi skader.

Mjøsa utsatt

I flere elver og innsjøer i Sør-Norge mener NVE at sannsynligheten er stor for at det kan bli mer enn fem-årsflom (flommer som gjentar seg i gjennomsnitt hvert femte år). De store innsjøene er spesielt utsatt.

I Mjøsa gir flere scenarioer vannstander over 10 års gjentaksintervall. I resten av landet ventes vårflommen å forløpe som normalt.

Søkkvåt

Under 1000 meter over havet er grunnvannsnivået høyere enn normalt. Lagringskapasiteten for nedbør og smeltevann er dermed liten.

I høyfjellet i hele landet kan det fortsatt komme mer snø.

Utsatte vassdrag

Spesielt utsatt er blant annet Numedalslågen, Drammensvassdraget, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og enkelte vassdrag i Telemark og på Sørlandet. Også høyereliggende vassdrag på Vestlandet kan få stor vårflom. Her er blant annet Kinso i Hardanger, Vosso og Rauma utsatt.

I regulerte vassdrag kan reguleringene i noen grad bidra til å dempe en eventuell flom.

– Jeg vil understreke at regulantene har et ansvar for å regulere aktivt for å redusere flomfaren, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en melding. Det betyr at de må vurdere tiltak som kan redusere flomtoppen, for eksempel ved å tappe på forhånd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.