KLIMA

Fremdeles stor flomfare

Flomfaren er fremdeles stor. I Aust-Agder og Telemark ventes fem-årsflom de nærmeste dagene.
Flomfaren er fremdeles stor. I Aust-Agder og Telemark ventes fem-årsflom de nærmeste dagene. Bilde: Falch, Knut
Camilla Aadland
29. apr. 2008 - 14:19

Det er fremdeles mer snø enn normalt i fjellområdene i Sør-Norge, og vannføringen er økende i vassdrag under 1000 meter over havet.

NVE har derfor sendt ut varsel om at det ventes større flom enn vanlig i disse områdene.

Nærmere

– Faren for flom har i hvert fall ikke blitt mindre den siste tiden. Vi nærmer oss flomsesongen, og risikoen har holdt seg, sier vakthavende hydrolog Paul Christen Røhr ved NVEs flomvarslingstjeneste.

Fare i Aust-Agder og Telemark

Flomsesongen har såvidt begynt, og kan vare ut i juni, avhengig av været. Værutsiktene fremover er ikke lovende.

NVE har i dag sendt ut flomvarsel for Aust-Agder og Telemark der snøsmelting og lokalt stor nedbør ventes å gi femårsflom i de fleste vassdragene øst i Aust-Agder og vest i Telemark i dag og i morgen.

Været bestemmer

I de høyereliggende delene av Skiensvassdraget ventes det ikke flomvannføring, melder NVE.

– Det er også meldt nedbør på Østlandet mot slutten av uken. Værutviklingen fremover styrer alt, sier Røhr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mye regn i snøsmelteperioden kan føre til stor flom, selv i områder med lite eller ingen snø. Temperaturforholdene vil også påvirke forløpet av vårflommen.

Høy temperatur vil gi rask snøsmelting og større flomfare, mens langsom temperaturøking reduserer flomfaren. Uten regn i snøsmelteperioden, vil vårflommen normalt ikke gi skader.

Mjøsa utsatt

I flere elver og innsjøer i Sør-Norge mener NVE at sannsynligheten er stor for at det kan bli mer enn fem-årsflom (flommer som gjentar seg i gjennomsnitt hvert femte år). De store innsjøene er spesielt utsatt.

I Mjøsa gir flere scenarioer vannstander over 10 års gjentaksintervall. I resten av landet ventes vårflommen å forløpe som normalt.

Søkkvåt

Under 1000 meter over havet er grunnvannsnivået høyere enn normalt. Lagringskapasiteten for nedbør og smeltevann er dermed liten.

I høyfjellet i hele landet kan det fortsatt komme mer snø.

Utsatte vassdrag

Spesielt utsatt er blant annet Numedalslågen, Drammensvassdraget, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og enkelte vassdrag i Telemark og på Sørlandet. Også høyereliggende vassdrag på Vestlandet kan få stor vårflom. Her er blant annet Kinso i Hardanger, Vosso og Rauma utsatt.

I regulerte vassdrag kan reguleringene i noen grad bidra til å dempe en eventuell flom.

– Jeg vil understreke at regulantene har et ansvar for å regulere aktivt for å redusere flomfaren, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en melding. Det betyr at de må vurdere tiltak som kan redusere flomtoppen, for eksempel ved å tappe på forhånd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.