DATATELE

Fremdeles farlig med mobil på sykehus

Mobiltelefon forbud sykehus
Mobiltelefon forbud sykehus Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
7. sep. 2007 - 12:26

En nederlandsk studie av respiratorer viste at over halvparten ikke fungerte eller fungerte dårligere når det fantes en påslått mobil i nærheten, skriver BBC.

Farlig forstyrrelse

61 ulike medisinske enheter ble testet, og størstedelen viste klare tegn til påvirkning når det fantes mobiltelefoner i nærheten.

Av de ni intensivrespiratorene som ble sjekket, ble syv "påvirket" av mobilstråling. Hele seks av dem var da farlige for pasienten, og hadde direkte fysisk innvirkning.

Mindre farlig med 3G

Kritisk er det også for pasientovervåkningsapparater, hvor 7 av 13 ble forstyrret av mobilsignalene. Også dialysemaskiner, eksterne pacemakere og ernæringspumper ble påvirket.

Det viste seg også at 3G-telefoner hadde mindre sannsynlighet for å skape problemer enn telefoner i GSM-nettet.

Centimetre unna

Normalt sett måtte telefonene befinne seg bare noen centimeter fra apparatet for å skape forstyrrelser, men ved anledning var det fare på ferde med en mobil på hele tre meters avstand.

– Policyen om å holde mobiltelefoner minst en meter fra viktig sykehusmaskineri ser ut til å ha noe i seg, skriver forskerne.

– Minimal risiko

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) opphevet de forbudet mot bruk av mobiltelefon allerede i 2003.

– Den gang var det medisinteknisk avdeling som foretok tester både hos oss og nasjonalt og påviste at risikoen for forstyrrelser var minimal. Vi valgte derfor å tillate mobiltelefonbruk på UNN, sier informasjonssjef Tor Øydvin til TU.no.

Ikke på intensiv

Fremdeles er det imidlertid restriksjoner enkelte steder på sykehuset.

– De eneste stedene vi fremdeles har restriksjoner er på sykehusets intensivavdelinger, ettersom det her finnes så store mengder maskinvare at vi ikke tør ta noen sjanser, sier Øydvin.

De fleste av landets andre sykehus tillater også mobiltelefonbruk med små restriksjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.