MARITIM

Fregattoffiser fryktet for livet, men synes tiltalen mot vaktsjefen er urettferdig

– Jeg regnet med at det hadde gått menneskeliv, sa offiseren.

Slik så vraket av KNM Helge Ingstad ut etter at det var blitt hevet og fraktet til Hanøytangen i Bergen. Der skipet ble truffet av ankerklysset til Sola TS, var det flere lugarer hvor folk lå og sov.
Slik så vraket av KNM Helge Ingstad ut etter at det var blitt hevet og fraktet til Hanøytangen i Bergen. Der skipet ble truffet av ankerklysset til Sola TS, var det flere lugarer hvor folk lå og sov. Foto: Marit Hommedal/NTB
24. jan. 2023 - 16:53

En av offiserene sa i retten at han fryktet for livet da Helge Ingstad kolliderte. Men han synes det er urettferdig at bare én person stilles til ansvar for havariet.

Logistikkoffiseren ble revet ut av søvnen da KNM Helge Ingstad kolliderte natt til 8. november i 2018. Kollisjonen var dramatisk for ham personlig og for flere av dem som lå og sov på styrbord side i akterskipet av fregatten da den rente inn i tankskipet Sola TS.

Sammenstøtet førte til at skroget på KNM Helge Ingstad ble flerret opp. Flere av mannskapslugarene, hvor folk lå og sov, ble klemt inn.

– Jeg var ganske sikker på at noen hadde dødd på nederste dekk, under oss. Jeg regnet med at det hadde gått menneskeliv, sa offiseren.

I vitnemålet i Hordaland tingrett tirsdag opplyste offiseren at den tiltalte vaktsjefen var hans beste venn. Han fortalte hva han hadde opplevd under dekk etter kollisjonen og trakk ikke inn hva den tiltalte måtte ha foretatt seg på broen på fregatten.

Da statsadvokaten og forsvarerne ikke hadde flere spørsmål til vitnet, ba han dommeren om få si noe personlig før han gikk.

– Det er vanskelig for meg å svare på disse spørsmålene. Det går mot min beste venn. Jeg synes det er veldig urettferdig at det bare er han som sitter her. Det kunne vært mange flere, sa offiseren og pekte på at alle de involverte partene i ulykken hadde en rolle i det som skjedde.

– Det er et helt system i Sjøforsvaret, og alt har gått veldig bra helt til det ikke gikk bra, og da er det én person som skal stå her. Det synes jeg er veldig vanskelig å oppleve, sa offiseren.

 

Fregatten Helge Ingstad forliste etter at den kolliderte med tankskipet TS Sola ved Stureterminalen utenfor Bergen 8. november 2018. Vaktsjefen om bord ble i lagmannsretten dømt til 60 dagers betinget fengsel – samme straff som i tingretten.
Les også

Vaktsjefen på Helge Ingstad anker ikke dommen til Høyesterett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.