MENINGER

Fredsprisvinneren bruker teknologi i kampen mot fattigdom

RIKDOM: India har store energireserver, men mange lever likevel i fattigdom.
RIKDOM: India har store energireserver, men mange lever likevel i fattigdom. Bilde: Ole Helgesen
Trond Heggelund
17. okt. 2006 - 11:52

I dag benytter millioner av fattige i Bangladesh landsbymobilen til å ringe med. Om noen år vil de bruke mobilen til å bli en del av verdensamfunnet via internett.

– Mobiltelefonen gir sårt tiltrengte inntekter til de 200 telefonkvinnene som har tatt opp såkalte mikrolån for å kjøpe mobiltelefon og dermed livnære seg på utleien av denne. I enkelte områder deler mellom 3000 og 40 000 mennesker én mobiltelefon. Innen utgangen av året har vi et mål om at vi skal ha hele 2000 telefonkvinner ute i de enkelte landsbyene. Vi har et stort potensial, ettersom Grameen Bank er representert i 38 000 av landets 68 000 landsbyer, sa Mohammed Yunus i 1999.

Syv år etter er over 260.000 landsbytelefoner i virksomhet i Bangladesh, og Grameen Phone har mer enn 9,5 millioner mobilabonnenter.

Yunus har i flere år vært kåret til den viktigste og mest innflytelsesrike bankmannen i Asia. Jeg har vært så heldig å få intervjue denne mikrolånenes far tre ganger. To av disse var på hans beskjedne kontor i Grameen Bank i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh.

Det første intervjuet skjedde i februar i 1996, noen måneder før Grameen Phone aktiverte sitt mobilnett. Yunus fortalte at han hadde gått god for at Telenor kunne bruke hans navn og rykte dersom Grameen Phone kunne tilby såkalte landsbytelefoner til fattige kvinner som sårt trenge inntekter for å overleve.

– Uten lånehjelpen fra Grameen Bank og inntektene fra Grameen Phone ville vi ha sultet, sa landsbykvinnen Lutfa i 1999.

Noe av det viktigste med mikrolånprosjektene er ikke bare at det gir fattigfolk penger og mat, men det gir dem også verdigheten og respekten tilbake. På samme måte som de narkomane her hjemme som selger bladet = Oslo.

Under intervjuene med Muhammed Yunus var det ingen tvil om at han var på fornavn med flere av verdens mest kjente personer, slike som Hillary og Bill Clinton, Mikhail Gorbatsjov og Kofi Annan. Disse personene er ikke viktige for Yunus personlig, men de er nødvendige å ha på sin side for å bekjempe fattigdom, sult og intoleranse. Så langt har Yunus fått satt i gang mikrolånprosjekter i 40 land, deriblant også i det rike lykkelandet Norge.

Telenor har tjent store summer på mobilsamtaler gjort av fattigfolk i Bangladesh. For å hedre fredsprisvinneren og alle telefonkvinnene bør Telenor og Grameen Phone tilby folk i Bangladesh gratis mobiltelefoni den 10. desember når fredsprisen deles ut. På den måten kan Telenor gi noe tilbake. Tipset er gratis.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.