TRONDHEIM: Rådgivnings- og prosjekteringsfirmaet Multiconsult har hatt en omfattende og sentral rolle i oppbyggingen av energisektoren i det vestafrikanske landet.
Dårlig infrastruktur
Deres første oppdrag i Liberia var i 2006, da de sammen med NVE kom med en vurdering av et forslag til organisering av elektrisitetssektoren i Liberia.
En av selskapets ingeniører, Solveig Ulseth, har vært i Liberia tre ganger.
– Det begynte med at norske myndigheter bestemte seg for å bidra i Liberia. I 2006 var det ingen offentlig strømforsyning i landet. Det var en helt uvirkelig situasjon. Landet hadde lite eller ingen ting å tilby av skoler, butikker eller helsevesen, og først i fjor så jeg synlige forbedringer. Da hadde restauranter, butikker og kontorlokaler dukket opp, sier Ulseth til Teknisk Ukeblad.
Departement med to kontorer
NORAD engasjerte Multiconsult til å bistå NVE i å forberede et institusjonssamarbeid i Energidepartementet i det vest-afrikanske landet.
Det har vært et positivt, men ikke problemfritt samarbeid.
– Det jobber 20 ansatte i departementet. Men de må dele to kontorer, to pc-er og et møterom, så er det klart det blir visse utofrdringer som må løses. Det er en frustrerende situasjon for dem, men samtidig er de veldig takknemlige for den bistanden vi gir dem, sier Ulseth.
Mangel på ressurser
Hun nevner mangel på ressurser og lokal kapasitet som de største utfordringene Multiconsult har hatt i Liberia.
– Det manglet nødvendig utstyr, det var ikke nok ansatte til å utføre ulike jobber, de hadde ikke god nok utdanning, og de var ofte overarbeidet i forhold til de arbeidsoppgavene de hadde. Vi måtte gi dem mer støtte enn det vi opprinnelig forutså, og vi måtte bruke mer tid på dette enn planlagt, forteller Ulseth.
Bekmørkt land
De som har bidratt for Multiconsult i Liberia er hovedsakelig sivilingeniører innenfor fagfeltene maskin, elkraft, energi/miljø og bygg/vannkraft.
– Alle vi har brukt der nede har dessuten erfaring fra tidligere utenlandsoppdrag. Selv jobbet jeg for NORAD første gangen jeg var i Liberia i 2008. Jeg husker da jeg dro fra flyplassen og inn til hovedstaden Monrovia. Det var kveld og bekmørkt overalt. I hele landet hadde de totalt bare 250 strømkunder, sier Ulseth.
Første energiplan i 2009
Hun sier at det har vært vanskelig å få de lokale samarbeidspartnerne til å tydeliggjøre prioriteringer i arbeidet.
– Vi og Norge bidrar med mottakerorientert hjelp, men det er de lokale som skal velge hva som er viktigst. At det ikke er på plass noen faste standarder for arbeidet som skal utføres, gjør jo oppgavene enda mer utfordrende for oss. Deres første konkrete overordnede politiske energiplan forelå ikke før i 2009!
Men arbeidet har likevel gått riktig vei. I september i år var det totalt registrert 5078 abonnenter tilkoblet strømnettet i landet. Cirka halvparten av disse er husholdninger.
– Det har vært faglig veldig spennende å jobbe med Liberia. Det at energisektoren må bygges opp fra bunnen, er en situasjon man nok ikke finner noe annet sted i verden, sier Solveig Ulseth.