KRAFT

Fred. Olsen slakter Enova

REFS: Skipsreder Fred. Olsen har lite til overs for myndighetenes satsing på ny, fornybar energi.
REFS: Skipsreder Fred. Olsen har lite til overs for myndighetenes satsing på ny, fornybar energi. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
28. okt. 2008 - 10:17

Skipsreder Fred. Olsen er sterkt kritisk til myndighetenes arbeid for å legge om til en mer miljøvennlig energiproduksjon i Norge.

På Statnetts høstkonferanse på Radisson Sas Plaza i Oslo nylig, tok han et oppgjør med regjeringens satsing på ny, fornybar energi.

For lite, for sent

– Man vet alle hva som skjer når myndighetene lager en enhet som skal sitte og dele ut penger. Det tar for lang tid, og ender med at lite blir gjort. Det ser man på den realiserte delen av Enovas resultater i løpet av disse årene, sa Fred. Olsen på konferansen.

Statsforetaket Enova ble etablert i 2001 for å fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon i Norge.

Hadde det vært opp til Fred. Olsen, ville han fratatt Enova oppgaven med å øke Norges produksjon av ny, grønn energi.

Les også: Kan kutte CO2-utslipp i gamle hus

Svensk-norsk marked

– Jeg synes ikke Enova burde ha noen ting å gjøre med grønn energi i det hele tatt, utdyper Fred. Olsen overfor Teknisk Ukeblad.

– Det eneste som vil få fart på produksjon av grønn kraft i Norge på kort tid er grønne sertifikater. Jeg har vanskelig for å forstå hva det er myndighetene egentlig vil når de ennå ikke har klart å realisere et felles marked med Sverige, sier Fred. Olsen.

Store muligheter

Skipsrederen mener Europa vil være avhengig av grønn strøm fra Norge for å imøtekomme EUs ambisiøse miljømål og for å sikre seg mot politisk energistyring fra Russland.

Situasjonen representerer muligheten for en attraktiv eksportindustri for Norge, en ny oljeæra, mener han. Men han tviler sterkt på at regjeringen vil klare å ta grep om situasjonen, sett i lys av myndighetenes tidligere mislykkede forsøk på å få på plass et grønt sertifikatmarked.

Nå har regjeringen på nytt samtaler med svenskene om et norsk-svensk marked.

Les også: Høyre vil ha grønne sertifikater for Norge

På sofaen

– Jeg tror og har trodd i alle år, at nordmenn en dag kan ligge på sofaen og se på en stor krafteksport. Men det vil ikke skje i den fart mange tror. Jeg har en sterk følelse av at man er redd for å slippe løs vindkraft, den er ikke så lett å ha full kontroll over som vannkraft, sier Fred. Olsen.

– Jeg skal ikke være stygg, men det er nesten så jeg tror finansministeren og statsministeren har en pakt om å hudflette de rike slik at vi ikke bygger ut grønn kraft. Jeg lurer på om EUs fornybardirektiv, hvor man blant annet skal øke den fornybare energiandelen med 20 prosent, er det eneste håpet. Til slutt må Norge også være med, sier Fred. Olsen.

Les også: – EUs klimamål må gjelde for Norge

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Forsvarer Enova

Statssekretær Liv Monica Stubholdt i Olje- og energidepartementet er ikke enig i Fred. Olsens påstand om at Enova har dårlige resultater.

– Resultatene kommer og prosjektene realiseres. Det er riktig og naturlig at de industrielle aktørene er utålmodige. Det er også regjeringen, sier hun.

Bred kompetanse

Statssekretæren mener Enova har bygget opp bred kompetanse på energiomlegging og utforming av effektive virkemidler, og at det må til når tiltak for å stimulere utvikling av fornybar energi skal settes ut i livet.

– Ingen modell vil ivareta alle hensyn, men Enova-modellen ivaretar mang en hensyn som er viktige i denne sammenhengen, mener Stubholt.

Les også: Solheims store klimagrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.