FORSVAR

Fransk-russisk drone-samarbeid

DRONE: Franske Dassault Aviation samarbeider nå med russiske Sukhoi om å få frem neste generasjon førerløse kampfly. Dronen nEUROn er ett eksempel på hva man mener kan komme av ubemannede fly i nær fremtid. Formen viser at flyet er nærmest umulig å se på radar.
DRONE: Franske Dassault Aviation samarbeider nå med russiske Sukhoi om å få frem neste generasjon førerløse kampfly. Dronen nEUROn er ett eksempel på hva man mener kan komme av ubemannede fly i nær fremtid. Formen viser at flyet er nærmest umulig å se på radar. Bilde: DASSAULT

Det samarbeidet som franske Dassault Aviation og russiske Sukhoi formaliserte i sommer, ser ut til å bære frukt.

Ubemannede fly av alle kategorier står på fremdriftsplanen.

Militære strateger sier at droneteknikken snart er kommet så langt at man i teorien kan erstatte et helt flyvåpen med ubemannede kamp- og rekognoseringsmaskiner. Dette setter unektelig kommende norske kampflykjøp til tjue milliarder kroner i et nytt lys.

Øye i skyene

Prosjekt nEUROn, som nå er under utvikling, handler for eksempel om to typer fly som begge flys dels av seg selv, dels fra bakken.

Den ene versjonen skal bare fly rekognosering, fra ekstreme høyder.

Den andre typen skal kunne delta aktivt i skarpe operasjoner som jagerfly eller jagerbomber.

Dassault sier lite om hvor store de tenker seg flyene men har sagt at de også samarbeidet med svenske Saab i ett av prosjektene.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.