NETTARKIV

Fransk mistro til avregulering

elmarkedet

Franskmennene går sine egne veier. Det statlige selskap EdF beholder grepet på elmarkedet og verken politikere eller allmennheten krever avregulering og øket konkurranse. Etter fransk syn finnes det ikke noe vellykket eksempel på avregulering og en betviler at den nødvendige tunge og kapitalkrevende tekniske utvikling vil finne sted i et avregulert marked. 85 prosent av all kraftproduksjon skjer i 58 kjernekraftverk, alle under EdF. De resterende 15 prosent er i privat eie og etablerer en viss konkurranse på pris.

Som kjent har EU fattet vedtak om avregulering og konkurranse i elsektoren. Franskmennene er flinke til å finne sine veier rundt EUs direktiver og i kraftsektoren vil EdF med regelmessige mellomrom auksjonere bort 6000 Megawatt til virtuelle leverandører som foranlediger konkurranse samtidig som produksjonsanleggene forblir samlet under EdF.

Fransk politikk når det gjelder infrastruktur er dominert av at denne er et statlig ansvar og spesielt av at el ikke er en hvilket som helst vare, men en medborgelig rettighet.

Finn Lied

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.