BYGG

Frankrike forbyr fyring med ved

Gjelder i Paris og 435 andre byer.

I 1998 ble ovner standardisert standardisert for forbedret forbrenningseffekt og reduserte partikkelutslipp. Alle ovner fra før 1998 bør derfor byttes ut, mener SINTEF Energi.
I 1998 ble ovner standardisert standardisert for forbedret forbrenningseffekt og reduserte partikkelutslipp. Alle ovner fra før 1998 bør derfor byttes ut, mener SINTEF Energi. Bilde: Colourbox
5. des. 2014 - 21:53

Pariserne kan se langt etter varmende peisbål når vinterkulda senker seg over den franske hovedstaden.

For snart blir det forbudt å fyre med ved.

I et forsøk på å redusere luftforurensningen i og rundt Paris, blir det fra 1. januar forbudt å fyre med ved i ildsteder i byen og sju andre omliggende distrikter.

Det gjelder både åpne peiser, vedovner og peisovner.

Les også: – Gamle ovner må byttes ut

Forbud i 435 byer

Men det er ikke bare i hovedstaden at det skjerpes inn på fyringen: I 435 andre små og store byer over hele Frankrike blir det fra samme dato forbudt å fyre i åpne peiser.

Det vil imidlertid fortsatt være lov å bruke rentbrennende peis- og vedovner.

Røyk fra vedfyring bidrar til mye luftforurensning og kan forårsake astma og andre luftveisproblemer hos mange mennesker.

Les også: Her er komfyren som forsyner en hel enebolig med varme

Sinte feiere

Men forbudet skaper harme, ikke minst blant byens mange feiere.

– Av de 135.000 åpne ildstedene i Paris, er det kun 10 prosent som brukes. Og selv disse brukes bare i gjennomsnitt seks til sju ganger i året, sier Thierry Pujo i et av byens mange feierbedrifter.

– Brasende bål brukes mest under familiesammenkomster, til jul, når venner er på besøk eller under romantiske stevnemøter. Å forby peisbål er bare dumt, sier han.

Les også:

Så mye sparte de på å installere bergvarmepumpe  

– Gamle ovner slipper ut fem-seks ganger mer svevestøv enn nye

Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.