NATURVITENSKAP

Framtida for avanserte materialer

Nano-teknologien gjør det mulig å utvikle nye materialer med nye egenskaper. Illustrasjonsfoto
Nano-teknologien gjør det mulig å utvikle nye materialer med nye egenskaper. Illustrasjonsfoto Bilde: WWW.ORNL.GOV

Norges forskningsråd skal blinke ut områdene der Norge skal være best. I foresight-prosjektet "Avanserte materialer 2020" tegnes fremtidsbildene ved hjelp av scenarier.

Den første av tre fremtidssamlinger arrangeres i dag og i morgen (27. og 28. oktober) i Lillestrøm.

Representanter for forskning, industri og forvaltning skal sammen lage en serie miniscenarier for hvordan materialer brukes og produseres i 2020. De neste to samlingene arrangeres 1. desember og 26. januar.

Norge har ligget etter andre land når det gjelder nano- og materialteknologi. Gjennom programmet NANOMAT og foresight-prosjektet vil Forskningsrådet bringe norske produsenter og brukere av avanserte materialer opp på verdensnivå.

- Visjonen er at Norge skal være en innovativ produsent og bruker av materialer i 2020, og at vi skal ha forskningsmiljøer som ligger helt i fronten internasjonalt på utvalgte områder, sier prosjektleder Astrid B. Brenna i Forskningsrådet.

Materialer er en forutsetning for utviklingen på nesten alle områder. For å unngå dobbeltarbeid vil "Avanserte materialer 2020" konsentrere seg om tre temaer:

Transport og mobilitet
Fremtidens produksjon og produkter
Helse, velferd og livsstil

Fokusgrupper vil trekke på parallelle fremtidsprosesser innen bioteknologi, bygg og anlegg, energi, havbruk, IKT samt olje og energi.

Prosjektet skal ha en åpen dialog utad. Brenna oppfordrer derfor alle som er opptatt av nano- og materialteknologi til å komme med innspill.

Forskningsrådet har laget egne nettsider for prosjektet "Avanserte materialer 2020" på www.forskningsradet.no/material2020. Her ligger bakgrunnsdokumenter, nyttige lenker og her kommer resultatene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.