NYHETSBREV

Fra utstyr med programvare til programvare med utstyr

Det aller meste av verdien i produkter som Ulstein Bridge Vision ligger i programvaren. Utstyret og maskinvaren kommer som en funksjon av programvaren.  Foto: Ulstein P & C
Det aller meste av verdien i produkter som Ulstein Bridge Vision ligger i programvaren. Utstyret og maskinvaren kommer som en funksjon av programvaren. Foto: Ulstein P & C Bilde: Morten Knutsen
19. nov. 2015 - 23:48

– Markedet blir annerledes fordi teknologien endrer seg. Vi kan ikke lenger være fokusert på å utvikle utstyr og maskinvare og selge det med tilhørende programvare. Vi har i stedet skiftet fokus til å utvikle programvare, og så sette sammen eksisterende og nødvendig maskinvare for å komplettere leveransene.

Det sier FoU-sjef Rune Volden i Ulstein Power & Control. Selv om de er en datterbedrift til en av verdens fremste båtbyggere, har de nå tatt skrittet fullt over i en tilværelse som IT-leverandør. Det er en naturlig konsekvens for bedriften som utviklet den prisbelønte skipssimulatoren Ulstein Bridge Vision for tre år siden.

Effektivisering og fleksibilitet

Volden peker på at bestillingene krever stadig større grad av fleksibilitet i leveransene, og at det oppstår et behov for å effektivisere skreddersømmen og forenkle kundenes tilpasning og opplæring i nye systemer.

– Vi bruker nå mye større ressurser på å utvikle og konfigurere programvaren til kundenes etterspørsel og behov, mens maskinvaren har blitt en ren handelsvare som vi kjøper hos underleverandører. Når utstyret først er på plass hos kundene, skal det være enkelt å forholde seg til brukergrensesnittene. Endringer og utvidelser skal vi enkelt kunne laste ned til det utstyret brukerne allerede har på plass.

Les også: IBM og Rittal i allianse

Vekk fra leverandøravhengighet

– Blir utviklingen av maskinvare dermed en funksjon av utviklingen av programvaren?

– Ja, det er en interessant innfallsvinkel. Den maskinvaren som kommer i dag er lettere å konfigurere, å bruke, man har mindre «bundling» mellom maskinvare og programvare.

Volden peker på typiske PLS-systemer der man bundler et programmeringsspråk med leverandøren. Selv om det skulle være leverandøruavhengig, blir man veldig knyttet til leverandøren man har valgt og investert mye tid i.

– Dette vil vi vekk fra. Du binder så mye ressurser som er leverandørspesifikk. Det gjør oss lite konkurransedyktig på sikt, understreker Volden.

Les: Retter blikket mot havbruk

FoU-sjef Rune Volden mener at myndighetenes regelverk og kundenes tankesett må endres for å få full effekt av mulighetene som dagens IT-teknologi gir. Foto: Atle Abelsen
FoU-sjef Rune Volden mener at myndighetenes regelverk og kundenes tankesett må endres for å få full effekt av mulighetene som dagens IT-teknologi gir. Foto: Atle Abelsen

Industriell tingenes internett

Volden ser denne utviklingen som en del av fremveksten av stordata og tingenes internett. Selskapet har kontakt med det amerikanske konsortiet Industrial Internett of Things (IIoT), som nå har passert 200 aktører. Et tilsvarende europeisk prosjekt, med et litt annet industrielt fokus, er det tyske Industrie 4.0.

– Der ser vi på flere av de vanlige protokollene og annen standardisert kommunikasjon mellom applikasjoner. Det er integrasjon vi jobber med, her skal vi integrere enheter som vi både kjøper inn og lager selv. Da må vi kunne sette dem sammen på en enkel og fornuftig måte.

– Applikasjoner og sensorer kan samhandle i mye større grad enn tidligere. Man kan få tak i sensorer med egen IP-stack, kan kommunisere både med og uten tråd, og kan både sende, prosessere og motta masse data.

Les: Industriens Internet of Things

Ethernet

På kommunikasjonssiden tror Volden det blir flere som kommer til å levere på ethernetprotokoll, og da er det noen protokoller som dør bort, mens andre vil overleve.

– Vi har valgt å bruke DDS, Data Distribution Services. Dette er en OMG-standard. Det vil si at det er flere som kan tilby den protokollen, selv om det kanskje er en proprietær løsning på de forskjellige, men at vi kan bytte mellom forskjellige leverandører.

Må endre regleverket

Selv om dette er utviklingstrekk som både Ulstein P & C og deres konkurrenter står midt oppe i, mener Volden at mange av kundene fremdeles henger igjen i «gammeldags tenkning».

– Det må jobbes med bevisstgjøring hos kunden både eksternt og internt, og både godkjenningsmyndigheter og klassifiseringsselskap må komme sterkere på banen. Om du ser på dagens regelverk, må det også endres.

Volden peker på erfaringene etter lanseringen av Ulstein Bridge Vision.

– Vi ser at dette er mulig, men det betyr at hele verdikjeden må omdefinere både struktur og produkter til de systemleverandørene som leverer inn til for eksempel en skipsbro. Da er det mange som må endre tankesett, regelverk og mye annet. Det er ikke gjort over natta, men det vil bli gjort.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.