NETTARKIV

Fra studenthybel til børs

EIRIK CHAMBE-ENG- Startet Trolltech sammen med Haavard Nord i 1994.- Trolltech er nettopp børsnotert.- Stor suksess med kryssplattform utviklingsverktøy.
EIRIK CHAMBE-ENG- Startet Trolltech sammen med Haavard Nord i 1994.- Trolltech er nettopp børsnotert.- Stor suksess med kryssplattform utviklingsverktøy.
11. aug. 2006 - 11:43

1. Hva er dine viktigste utfordringer som leder av et børsnotert selskap?

Gjennom hele vår historie har vi hatt en svært flat organisasjon preget av en kultur hvor vi deler all informasjon med alle ansatte. Den største utfordringen nå er at vi er nødt til å begrense innsideinformasjonen og ikke dele den med medarbeiderne før vi har informert markedet.

En annen utfordring er å ikke fokusere aksjekursen for mye. Vi skal fortsette å være langsiktige og ikke se oss blinde på hva aksjemarkedet tror om oss fra dag til dag. Det er forbudt for alle i Trolltech å se på aksjekursen i arbeidstiden, de som blir tatt, må spandere kake på alle i lunsjen.

2. Hva er dine viktigste utfordringer som leder av Trolltech?

Det viktige nå er å konsolidere veksten. I år vil vi vokse fra 150 til 250 personer, og vi må sørge for at vår gode firmafølelse ikke blir vannet ut i denne fasen.

Med så stor vekst er det også en stor utfordring å få tak i gode utviklere og ingeniører, de er det for få av i det norske markedet. Vi har opprettet et kontor i Berlin, og det gir oss bedre tilgang til folk. Mange synes det er greiere å flytte dit, kombinasjonen av å tilby jobb både der og i Norge ser ut til å virke bra.3. Hva er det mest spennende som skjer i IT-bransjen?

Jeg synes det er veldig spennende å se hva som skjer med miniatyrisering. Akkurat nå ser det ut som om alt konvergerer inn i mobiltelefonen, men jeg tror ikke det er løsningen på alle utfordringer. Mobilen blir for liten på en del områder både på grunn av skjermen og tastaturet, og nå eksperimenteres det med mye morsomt i området mellom denne og den bærbare PC-en.

4. Hva er dine sterke og svake sider?

Jeg er god til å tenke originalt, og etter 12 år som leder her er jeg nok ganske flink til å bygge bedrift også. De to egenskapene har vært en god kombinasjon, men jeg er ikke blind for at jeg også har et forbedringspotensial. Jeg har en tendens til å fokusere enkeltoppgaver veldig sterkt og kan bli litt sta og ensporet. Heldigvis har jeg hatt gode og allsidige folk rundt meg som har kompensert for mine svakheter.

5. Hva synes du om rammebetingelsene i IT-næringen?

Det var et sorgens kapittel da vi startet opp. Det var greit å få mye penger i såkornskapital, men nesten umulig å få et lite beløp som vi trengte. I dag er dette heldigvis blitt mye bedre.

Det etter hvert store og gode miljøet av programvarebedrifter er blitt en stadig viktigere del av rammebetingelsene, og vi har fått en god infrastruktur. Det er et høyt utdanningsnivå her i landet, og det er faktisk lav bedriftsbeskatning. Amerikanerne misunner oss. Jeg er faktisk svært fornøyd med betingelsene for bedrifter som vår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.