PRODUKSJON

Fra skruer til nagler

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
31. mars 2005 - 10:23

Elektrotekniske tester gjort av ABB viser at nagleforbindelser er vel så bra som tradisjonelle skruforbindelser. Den største utfordringen var å finne nagler som dekker alle variantene.

– Vi har apparater fra 160 A opp til 1600 A. Tykkelsene på skinner og kontakter varierer stort, sier Morten Wierød. Han leder forretningsområdet for sikringsbrytere og kabelskap i ABB.

ABB endte opp med to forskjellige lengder på naglene. I automatiseringslinjen er ikke dette noe problem. – Men det er en fordel å holde antall ulike deler på et minimum, påpeker Wierød. Automatiseringslinjen er basert på pallettbane. Fem roboter skal sette sammen bryterne.Effektivt og rasjonelt

Millionprosjektet er den største satsingen på automatisering ABB noensinne har gjort i apparatfabrikken. De er nå i stand til å produsere mer effektivt og rasjonelt.

Wierød håper at ABB nå skal være godt forberedt til å møte en forventet salgsøkning. ABB har som mål å være nummer en eller to i verden innenfor de produktområdene de er engasjert i. Dette gjelder også for virksomheten i Skien.

– Vi har et ansvar i ABB for å dekke verdensmarkedet. Det er en kjempeutfordring, understreker han. InLine heter den nye familien som skal ta over for den velkjente SLBM-bryteren. ABB har allerede høstet anerkjennelse for den nye produktfamilien som også har fått «Merket for godt design» av Norsk Designråd.

Bryterfamilien består av sikringslastskillebryteren XLBM, sikringsunderdelen XUBM og skillebryteren BXL. Apparatene er utviklet i Skien. Det første apparatet ble solgt til Saudi-Arabia for to år siden. Det skjedde faktisk før hele serien var komplett.

I dag er imidlertid produktfamilien komplett og tilbehørslisten er stor. Variantspekteret spenner fra de minste 160 A-bryterne til parallellkoblede brytere på 1600 A. Bryterfamilien finnes i både enpolet og trepolet versjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim


Mange varianter

De mange variantene skal dekke de fleste behov hos kunder som blir mer og mer krevende med hensyn til personsikkerhet, brukervennlighet og funksjonalitet.

Skiensbedriften selger produktet til kunder i alle deler av verden. Det betyr i andre omgang at kravet til lokale tilpasninger er stort. Utfordringen er å møte disse kravene samtidig at man beholder et modulært og standardisert produkt.

Til tross for store variasjoner i markedskrav, har ABB solgt brytere til et utall markeder som blant annet inkludere Norden, Russland, Sør Afrika, Brasil, Tyskland, Midt-Østen og Australia.

– Det betyr at man kan finne skiensproduserte sikringslister i kabelskap, transformatorkiosker og fordelingstavler rundt omkring i alle verdensdelene, sier Wierød.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.