ENERGI

Fra skap til maskin

Servodrifter brukes til høydynamisk posisjonering der det kreves god nøyaktighet.

De nye Posmo-systemene er blant Siemens' hovedattraksjoner på Den Tekniske Messen. Mindre behov for skapplass og mindre koblingsarbeid er fordelene med å legge styringene lokalt i stedet for sentralt.

– Det er produsenter av verktøymaskiner som har etterlyst distribuerte løsninger. Jeg tror at slike systemer etter hvert vil bli dominerende hos maskinbyggerne, mener produktansvarlig Roar Søvik ved Siemens AS. For tiden bli en prototyp testet hos en norsk maskinbygger.

Lillebror

Posmo A er minstemann i familien. Senere i år kommer de større systemene Posmo CA, CD og SI på markedet, opplyser Søvik. SI-utgaven er integrert i selve motoren, mens CA og CD installeres ved motoren og kan utrustes med et ekstra posisjoneringsmålesystem.

Alle systemene styres med hjelp av Profibus Motion Control, som kjøres over kommunikasjonsmediet Profibus DP. I tillegg til verktøymaskiner kan driftsystemene brukes i produksjonsmaskiner innen forpakning, glass, plast, tre og trykkerier.

Debuterer i år

Det er første gang Siemens stiller ut på Den Tekniske Messen. Selskapet er på plass for å profilere seg innen maskinproduksjon, og viser også en liten fresemaskin som betjenes og styres med grafiske betjeningsoverflater.

– Vi er veldig spente på mottakelsen. Mange av kundene våre i maskinindustrien stiller ut på messen. Det er vanskelig å markedsføre seg i denne bransjen i Norge, og vi retter oss nå spesielt mot sluttkundene. Målet er å få flere til å forespørre på maskiner med Siemens-styringer, sier Søvik.

Les mer om: